// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Laura Freudenthaler: Spøgelsesfortælling
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Laura Freudenthaler: Spøgelsesfortælling

Skrevet af den 4. juni 2023 – 06:57Ingen kommentarer

Hun opløses i et mellemrum.” Således beskriver hovedpersonen Anne sin egen situation, da hun i sin selvvalgte orlov fra sit job som klaverunderviser ikke længere kan finde sine egne ben at stå på. Hvem og hvad er hun? ”Faktisk, siger Anne, er det som om hun ikke længere hører helt til i gruppen af voksne. Men naturligvis heller slet ikke til de unge. Hun opløses i et mellemrum. ”

Anne har taget orlov fra sit arbejde for at hellige sig sit eget klaverspil og for at skrive en bog, men hurtigt bevæger hun sig ud ad helt andre tangenter end dem, hun så på nodearket. Hendes daglige rutiner med besøg i svømmehal, kaffe og skrivning på cafe og gåture opløses. Forholdet til sin hårdtarbejdende mand Thomas, som har umådelig travlt med sit filminstruktørjob, begynder at kæntre. De sover ikke længere i samme rum, de spiser ikke sammen, og deres fælles liv spaltes i to individuelle retninger. Anne mener at kunne regne ud, at han har en affære. Helt manisk gennemgår hun bonnerne i hans jakkelommer, og hun begynder at stykke en fortælling sammen om denne yngre pige, som han ser, – men er det virkeligt, eller ser hun spøgelser?

Spøgelsesfortælling er en helt fin og sprød fortælling om, hvordan et liv kan gå i stykker. Hvordan et sind kan falde fra hinanden, hvor man pludselig ikke kan skelne mellem sandt og falsk, mellem virkelighed og fantasi.

Spøgelsesfortælling er nem at læse, sproget er let og samtidigt stringent, men det bliver også lidt klaustrofobisk, for man hvirvles rundt. Man ender lidt ligesom en flue i et edderkoppespin. Man er med i et ondt mareridt, hvor tid og rum er ophævet. Det er ikke en roman med en klar begyndelse, midte og slutning, men den bliver derimod ved med at bore i sindets afkroge. Hvor langt kan man gå, før man går i opløsning, hvor man ikke længere er, men simpelthen er blevet helt glasagtig og gennemsigtig?

Laura Freudenthaler modtog EU’s litteraturpris 2019 for netop Spøgelsesfortælling.

Laura Freudenthaler; Spøgelsesfortælling; oversat af Ann-Claire Olsen; Forlaget Klara W; 2023; 200 sider.

Der er lukket for kommentarer.