// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mathilde Moestrup: Elektras breve
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mathilde Moestrup: Elektras breve

Skrevet af den 27. april 2023 – 06:32Ingen kommentarer

Elektras breve er en betagende historie om to kvinder og deres utraditionelle relation, fyldt med literære genisteger, der efterlader en med en længsel efter mere og et lille afsavn til de to protagonister.

Når bøger handler om relationer, er det ofte venner, familie, fælleskaber eller kærlighedsrelationer, der er temaet. Mathilde Moestrups debutroman Elektras Breve handler om de relationer, der påvirker vores liv, som knap nok kan kategoriseres som bekendtskaber, men som stadig sætter et aftryk på vores liv.

Vi møder Elektra og Ene, som udover at være blevet naboer, også har det til fælles, at de begge pludselig er blevet forladt af deres bror. Det opdager Ene, da hun finder en bunke breve i den møblerede lejlighed de flytter ind i, som hun formoder tilhører Elektra. Navnet Elektra er ikke tilfældigt. For der eksisterer en mytisk fortælling og en anden Elektra, som også bliver forladt af sin bror. En tilfældighed som er for god til at være sand. På den måde flettes noget der virker virkeligt sammen med mytiske historier, som gør at historien bliver fiktivt, og som minder en om, at Ene og Elektra bor inde i os alle, de er ikke en person vi går forbi på gaden.

Udover Ene og Elektras distancerede relation, bearbejder romanen også den sorg og usikkerhed det skaber at blive forladt, og ikke mindst de konsekvenser det har for Ene, om at finde fodfæste i livet. Og lige som man tror, at man har luret hvad budskabet er i bogen, så får man følelsen af, at man drives gæk med som læser, da bogen tager en uventet, men genial drejning. Denne genistreg skaber en nærhed mellem læser og forfatter, som er fraværende i de fleste romaner, hvor fokus er bogens handling, univers og budskaber. På samme måde som man snakker om at nedbryde den tredje væg i teateret, formår Moestrup at lege med grænserne for litteraturen.

Elektras breve handler ikke kun om naboer og ensomhed, men også om et bånd på tværs af eksistenser og generationer. Romanen er på den ene side en historie om tilknytning til de mennesker omkring en og på andre måder en historie om de ar det sætter, og hvad det gør ved os, når vi bliver efterladt uden afklaring.

Mathilde Moestrup, Elektras Breve, Peoples Press, 168 sider, februar 2023

Der er lukket for kommentarer.