// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ann-Helén Laestadius: Bytte
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ann-Helén Laestadius: Bytte

Skrevet af den 7. december 2022 – 07:16Ingen kommentarer

Rener bliver igen og igen dræbt af ukendte gerningsmænd, og frustrationen vokser blandt samerne i det nordlige Sverige. Politiet henlægger bare sagerne, de ikke så optagede af om der er et dyr mere eller mindre i samernes flokke. Racisme? Ligegyldighed? Manglende forståelse for, hvad renerne betyder for deres ejere? Eller bare underbemandethed, som de selv siger? Måske de hele på en gang.

For Elsa på 9 år er drabene meget konkrete. En dag ser hun selv, hvordan en mand slår hendes egen yndlingsren ihjel, og verden og tilliden til myndighederne bliver aldrig helt den samme bagefter. Elsa er bange, og hun er vred.

Overgrebene på renerne er ikke bare tyveri af hendes families levebrød. Det er led i en konflikt mellem samer og svenskere. En konflikt, der handler om adgangen til jord, til respekt for andres levevis og dyrevelfærd, og som selvfølgelig også hænger sammen med fattigdom og manglende muligheder.

Elsa tager som voksen kampen op, men det er ikke uden omkostninger. Råber hun op går det ud over samernes børn i skolen, der bliver drillet og holdt uden for. Gør hun ingenting, forsvinder flere dyr og overgrebene eskalerer. Men heller ikke i samebyen er der fuldtonet opbakning til hende, for samernes samfund er grundlæggende konservativt og ikke altid klar til at lade en kvinde træde frem i første række.

Bytte er en roman fra det desperate Lapland. Det handler om at være tro mod sin egen kultur og slægt, men også om at turde slås for det, man er. Det er en roman om uretfærdighed og overgreb, men også om hvor svært det er at få anerkendelse og forståelse – og om hvor høj prisen er for at være en minoritet. Selvmordsraten blandt unge samer er tårnhøj!

Laestadius er et interessant og lærerigt bekendtskab som forfatter, og hun formår at skrive indignationen frem uden at blive unuanceret. Elsa er en heltinde, der er fanget mellem kulturer og levevis, men som har ben i næsen og nægter at give op!

Ann-Helén Laestadius: Bytte. 440 sider, Alpha. Oversat af Louise Ardenfeldt Ravnhild, udkom 30. august 2022

Der er lukket for kommentarer.