// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Olli Jalonen: Himmelkuglen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Olli Jalonen: Himmelkuglen

Skrevet af den 17. oktober 2022 – 06:41Ingen kommentarer

Skt. Helena. En lille √ł ude midt i oceanet. I 1600-tallet bor otte-√•rige Angus her med sin mor, sin s√łster ‚Äď og to sm√• drenge, der er Angus bror og nev√ł. Alts√• en kompliceret familie p√• en lille √ł, hvor der kun sj√¶ldent kommer skibe forbi. Her har den ber√łmte astronom (m.m.) Edmond Halley foretaget observationer, og det bliver livs√¶ndrende for Angus.

Halley sætter nemlig sit spor på familien på flere måder, men blandt andet beder han Angus registrere stjernernes bevægelser på himlen hver nat. Det er en vigtig opgave, og Angus vil gerne tjene videnskaben, så han går op i opgaven med liv og sjæl, også efter at Halley er rejst hjem til England.

Skt. Helena er et lille samfund, og selvom den lokale pr√¶st l√¶rer Angus at l√¶se er der ikke mange muligheder for den videnbeg√¶rlige dreng. Det bliver kun v√¶rre, da hans mor flytter sammen med pr√¶sten og da der udbryder uroligheder vendt mod √łens diktatoriske guvern√łr. Det er ikke nemt at v√¶re Angus, og en dag kommer hans mor med et forslag, der vil vende op og ned p√• hans liv ‚Äď og m√•ske redde familien og samtidig g√łre det muligt for Angus igen at arbejde sammen med Halley.

Angus er en helt speciel dreng i finske Olli Jalonens fort√¶lling om det h√•rde liv i 1600-tallet. Angus har sin helt egen, vidende og samtidigt naive stemme, n√•r han fors√łger at f√• hoved og hale i alt det, der foreg√•r omkring sig. Han forst√•r mere end han vil v√¶re ved, men mindre end l√¶seren. Han er et fantastisk bekendtskab, som man ikke kan lade v√¶re med at holde af.

I 1600-tallet var England pr√¶get af store stridigheder, religi√łst, om magten, feudalsamfundet var vigende, en gammel tid er ved at vige men ingen kender den nye. Et imperium er ved at vokse frem, men endnu er England ikke en stormagt. De store videnskabelige opdagelser er begyndt, men oplysningstiden kan kun skimtes i horisonten. I denne tid fors√łger Angus at finde hoved og hale i det hele, ikke mindst i hvad den sande historie om hans egen familie egentlig er.

Det er en virkelig interessant roman fra verdens ende, der i begyndelsen binder videnskaben, historie og en charmerende karaktertegning sammen. Desv√¶rre virker anden halvdel lidt form√•lsl√łs og uafsluttet. Er der m√•ske et bind to derude et sted? Det kan jeg ikke l√¶se mig til, og jeg undrer mig over at historien s√•dan l√łber lidt ud i sneen‚Ķ

Olli Jalonen: Himmelkuglen. 498 sider, Vild maskine. Oversat af René Semberlund Jensen, udkom 23. september 2022

Der er lukket for kommentarer.