// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Su Tong: Flodbred
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Su Tong: Flodbred

Skrevet af den 3. august 2022 – 07:57Ingen kommentarer

Revolutionen er ikke et teselskab, og at leve i det postrevolution√¶re Kina er ikke nemt. Heller ikke for revolutionens sejrherrer. Kommunistpartiet bestemmer alt, men alligevel er det som om fortidens fork√¶rlighed for adelsfamilier ikke er forsvundet. Nu er det bare efterkommerne af dem, der deltog i revolutionen der er den nye overklasse ‚Äď men kun s√• l√¶nge dem, der sidder l√¶ngere oppe i Partiet √łnsker det.

Drengen Ku Dongliang vokser op som s√łnnes√łn af en af revolutionens martyrer. Hans farmor blev dr√¶bt for at smugle v√•ben til de r√łde under borgerkrigen, og hendes s√łn voksede op p√• b√łrnehjem. Efter revolutionen bliver s√łnnen beh√łrligt hyldet for moderens d√•d, og han bliver som voksen partisekret√¶r i byen Youfang ved Jinque floden.

Men ak, faderen falder i un√•de ‚Äď m√•ske fordi han ikke har forvaltet sin magt s√• p√¶nt ‚Äď men med Kommunistpartiets s√¶rlige logik kan man ikke bare degradere s√łnnen af en martyr. Derfor bliver der indledt en unders√łgelse, der skal finde ud af om Ku Dongliangs far rent faktisk var martyrens s√łn‚Ķ og da den slags jo er givet p√• forh√•nd i Kina, ender far og s√łn som pariaer p√• en del af en pramfl√•de, der sejler op og ned af Jinque-floden.

Det er et nyt liv for den tidligere s√• privilegerede familie, for det er ikke nemt at v√¶nne sig til livet p√• floden. Og slet ikke nemt at skifte mellem flod og land, og slet ikke at affinde sig med den nye plads i samfundet. Ku Dongliang k√¶mper med sin familie, myndighederne, Youfangs borgere og konsekvenserne af hans fars handlinger og ikke mindst degraderingen af familien. Undervejs m√łder han et utal af sjove, triste, hj√¶lpsomme, vrede, brutale, ulykkelige, selvopofrende og engang imellem frygtsomme karakterer, der befolker denne s√¶re verden som Kina under kommunismen udvikler sig til.

Flodbredden er en farverig roman om en verden, vi n√¶sten ikke kan forholde os til. Et samfund hvor v√¶rdier og forestillinger er s√• anderledes fra vores, at det kan v√¶re sv√¶rt at f√łlge med. Men ogs√• et samfund hvor mennesker nu engang er mennesker, folk der k√¶mper for en plads i tilv√¶relsen, at beg√• sig i en verden hvor meningen er deponeret hos kommunistpartiet og hvor alle andre g√łr bedst i at fors√łge at falde ind.

Og igennem alt dette l√łber floden. Den som giver og tager liv. L√¶s ‚Äď det er en lidt lang roman, men bestemt interessant.

Su Tong: Flodbredden. 469 sider, Klim. Oversat af Sidse Laugesen, udkom 25. marts 2022.

Der er lukket for kommentarer.