// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser pĂĄ nettet » Su Tong: Flodbred
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Su Tong: Flodbred

Skrevet af den 3. august 2022 – 07:57Ingen kommentarer

Revolutionen er ikke et teselskab, og at leve i det postrevolutionære Kina er ikke nemt. Heller ikke for revolutionens sejrherrer. Kommunistpartiet bestemmer alt, men alligevel er det som om fortidens forkærlighed for adelsfamilier ikke er forsvundet. Nu er det bare efterkommerne af dem, der deltog i revolutionen der er den nye overklasse – men kun så længe dem, der sidder længere oppe i Partiet ønsker det.

Drengen Ku Dongliang vokser op som sønnesøn af en af revolutionens martyrer. Hans farmor blev dræbt for at smugle våben til de røde under borgerkrigen, og hendes søn voksede op på børnehjem. Efter revolutionen bliver sønnen behørligt hyldet for moderens dåd, og han bliver som voksen partisekretær i byen Youfang ved Jinque floden.

Men ak, faderen falder i unåde – måske fordi han ikke har forvaltet sin magt så pænt – men med Kommunistpartiets særlige logik kan man ikke bare degradere sønnen af en martyr. Derfor bliver der indledt en undersøgelse, der skal finde ud af om Ku Dongliangs far rent faktisk var martyrens søn… og da den slags jo er givet på forhånd i Kina, ender far og søn som pariaer på en del af en pramflåde, der sejler op og ned af Jinque-floden.

Det er et nyt liv for den tidligere så privilegerede familie, for det er ikke nemt at vænne sig til livet på floden. Og slet ikke nemt at skifte mellem flod og land, og slet ikke at affinde sig med den nye plads i samfundet. Ku Dongliang kæmper med sin familie, myndighederne, Youfangs borgere og konsekvenserne af hans fars handlinger og ikke mindst degraderingen af familien. Undervejs møder han et utal af sjove, triste, hjælpsomme, vrede, brutale, ulykkelige, selvopofrende og engang imellem frygtsomme karakterer, der befolker denne sære verden som Kina under kommunismen udvikler sig til.

Flodbredden er en farverig roman om en verden, vi næsten ikke kan forholde os til. Et samfund hvor værdier og forestillinger er så anderledes fra vores, at det kan være svært at følge med. Men også et samfund hvor mennesker nu engang er mennesker, folk der kæmper for en plads i tilværelsen, at begå sig i en verden hvor meningen er deponeret hos kommunistpartiet og hvor alle andre gør bedst i at forsøge at falde ind.

Og igennem alt dette løber floden. Den som giver og tager liv. Læs – det er en lidt lang roman, men bestemt interessant.

Su Tong: Flodbredden. 469 sider, Klim. Oversat af Sidse Laugesen, udkom 25. marts 2022.

Der er lukket for kommentarer.