// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Marisha Rasi-Koskinen: Rec
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Marisha Rasi-Koskinen: Rec

Skrevet af den 14. maj 2022 – 07:28Ingen kommentarer

Et fotografi er ikke bare en gengivelse af virkeligheden. Man vælger motiv, øjeblik, vinkel, fokus, knipser, beskærer – og havde man valgt bare en smule anderledes, havde fotografiet set helt anderledes ud. Ligesom livet, hvor vi ikke bare med vores handlinger vælger vores livsbane, men også gennem vores blik og forståelse vælger vores tolkning. Og dermed vores forståelse, for ingenting er uden at være en del af en kontekst.

I Rec er Lucas og Cole venner. Det er et opslidende, udfordrende og vildt venskab, hvor de to drenge knytter sig til hinanden gennem deres (løgne)historier, og hvor Coles opførsel slider på Lucas – forståeligt nok. De mødes da de blot er drenge, fanget i deres forældres krav og rammer, og venskabet udvikler sig med afbrydelser over flere år med katastrofale følger.

Rec er ikke bare en roman. Det er et kalejdoskop, hvor første del af struktureret omkring ti værelser som de to drenges venskab bevæger sig igennem. Der er lag på lag, billede på billede, men billederne er konstrueret og hvad er egentlig sandheden bag dem? Findes der én sandhed eller bare tilfældige udsnit? Det lyder sært, og det er det i og for sig også, men det er virkelig, virkelig fremragende skrevet, og man føler med Lucas og hans vanskeligheder med at navigere i den følelsesstorm som Cole udsætter ham for.

Det ender i en by i mellemeuropa snevejr, mens fortiden sniger sig ind på dem – fanget i gamle billeder, en film der aldrig burde være blevet lavet.

Her begynder romanens anden del, og fokus skifter. Nu er det ikke længere de to drenge, der er motivet. Nu er det baggrundsfigurerne, dem der har været med på romanens billeder i baggrunden, måske lidt udtværerede, måske bare tilfældige forbipasserende eller måske aktører i egen ret. Dem der aldrig var den valgte vinkle for de to drenge. Her fortaber forfatteren sig desværre i sit eget formeksperiment, og den sidste halvdel ender uforløst og sløret. Måske er det hensigten, men det virker ikke for mig.

Rec er finske Marisha Rasi-Koskinens første roman på dansk. Et spændende bekendtskab, men altså ikke 100 % vellykket. Rec er stort tænkt, og når langt – men farer vild til slut, og 646 sider er der måske også lige vel mange ord for en allegori om fotografi.

Marisha Rasi-Koskinen: Rec. 646 sider, Jensen & Dalgaard. Oversat af Lene Klit, udkom 29. marts 2021

Der er lukket for kommentarer.