// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Tom Waits: Den der sover synder ikke (redigeret af Mac Montandon)
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Tom Waits: Den der sover synder ikke (redigeret af Mac Montandon)

Skrevet af den 7. december 2008 – 12:24Ingen kommentarer

Få musikere som jeg lytter til er så myteomspændte som Tom Waits. Siden hans første udgivelser i starten af 70’ernes har han for mange stået som en syngende Charles Bukowski. Altid i uføre, altid på kanten og altid hvad der lyder som i en to-cifret promille.

Undervejs har Tom Waits spillet og skrevet skuespil, været med i en række film og er blandt andet kendt for at sætte musik til skuespillet Woyzeck – og ikke mindst gennemgået en musikalsk udvikling fra den hotelbar-fordrukne melankolske jazzede unge musiker til den ældre eksperimenterende kunstner, som gerne anvender et læs brædder og en bulet spand som trommer.

Den alsidige karriere er der muligheden for at dykke ned i med Gyldendals udgivelse af ”Den der sover synder ikke”.

Bogen, som oprindeligt blev udgivet på engelsk i 2005, er dybest set en samling af interviews med Tom Waits spændende fra 1975 og frem til 2004. Interviewene er blandt andet med Rolling Stones men også flere mindre kendte blade og aviser er med. Til sammen formår interviewene at give en række interessante nedslag i Waits’s karriere og understrege den udvikling der er foregået igennem en mere end 30-årige karriere.

Vi lærer ikke meget om den notorisk sky Waits undervejs, men lærer igennem flere af interviewene ganske meget om hans tilgang til musik og får efterhånden en (så klar som det nu kan blive) mulighed for at prøve at skille manden fra myten. Waits selv hjælper lidt til, men så heller ikke mere: Et af interviewene slutter med at Waits bil bryder i brand og i et andet slår Waits journalisten helt ud, da han erkender, at det meste af hans selvbiografi er fri fantasi.

Den der sover synder ikke (engelsk originaltitel: Innocent when you dream, titlen på et Waits-nummer) er ikke bogen for entusiasten, som vil kende Waits stjernetegn eller hans holdning til dyreforsøg, men den er, for lyttere af Tom Waits musik, et interessant kig ind i mandens skægge, syrede og sorte univers. Lidt som Tom Waits musik.

Mac Montandon (Red.): Den der sover synder ikke, Gyldendal 2008. 254 sider. På dansk ved Klaus Lynggaard

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.