// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Petra Rautiainen: Land af sne og aske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Petra Rautiainen: Land af sne og aske

Skrevet af den 2. januar 2022 – 07:18Ingen kommentarer

Lapland er en af anden verdenskrigs lidt glemte slagmarker. Som gr√¶nseland mellem besatte Norge, tyskvenlige Finland og det m√¶gtige Sovjet var Lapland ellers scenen for voldsomme kampe, uhyggelige koncentrationslejre og brutale overgreb p√• civilbefolkningen, der for en stor dels vedkommende bestod (og best√•r) af samer. Faktisk blev dele af Lapland br√¶ndt ned af tyske tropper i krigens sidste m√•neder, og is√¶r den finske del af Lapland var skueplads for mord, d√łd og √łdel√¶ggelse.

En del af årsagen til at Lapland måske har været lidt overset er, at Finland efter vinterkrigen mod Sovjet endte på den forkerte side i 2. verdenskrig som allieret med nazi-Tyskland, og Finland selv spillede en ikke særlig glorværdig rolle i begivenhederne i netop Lapland. Det har ikke været fortalt ofte (og slet ikke på dansk), men det rådes der nu bod på med debutanten Petra Rautianen Land af sne og aske.

Land af sne og aske foreg√•r dels under krigen og dels et par √•r senere. En ung finsk soldat sendes som tolk til en lejr i finske Lapland, der drives af tyskerne. Her interneres b√•de tyske ‚ÄĚforr√¶dere‚ÄĚ, krigsfanger, finner af forkert herkomst og politisk overbevisning, og hvad der ellers nu i nazisternes √łjne g√•r sig fortjent til internering. I lejren sulter, arbejder og fryser fangerne ihjel, for menneskeliv er dalet i v√¶rdi mens menneskelig p√• m√¶rkv√¶rdig vis ser ud til at v√¶re i h√łjere kurs.

Et par √•r efter krigen ankommer en kvindelig fotograf til Lapland. Hun fotograferer samerne og deres kultur, ikke mindst genopbygningen af en pr√¶gtig kirke, der blev br√¶ndt ned i slutningen af krigen. Inkeri hedder hun, men hun har en mission udover fotografiet: hendes mand forsvandt i en af de lejre, der efter krigen hverken var til at fine p√• et landkort eller i virkeligheden, og nu vil hun vide hvad der skete med ham. Mange har set noget, mange ved noget ‚Äď men ingen har lyst til at fort√¶lle om hvad der egentlig skete, da Lapland blev sat i brand og fuglene faldt forkullede ned fra himlen.

Land af sne og aske er en velfortalt debutroman om en lidt fortrængt del af Finlands historie. Det var ikke kun tyskerne, der begik overgreb, og selv efter krigen levede noget af synet på samer videre… Jeg synes dog, at den er lidt springende fortalt med lidt for mange huller i historien, både under og efter krigen.

Petra Rautiainen: Land af sne og aske. 302 sider, Modtryk. Oversat af Birgita Bonde Hansen, udkom 15. oktober 2021

Der er lukket for kommentarer.