// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hernan Diaz: I det fjerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Hernan Diaz: I det fjerne

Skrevet af den 17. september 2021 – 07:05Ingen kommentarer

Håkon vokser op med sin bror i dyb fattigdom i Sverige. Som så mange andre sætter de kursen mod Amerika og drømmen om et bedre liv, men de to drenge bliver væk fra hinanden allerede i Portsmouth. Håkon havner på det forkerte skib, og i stedet for at sejle til New York sejler skibet den lange vej rundt om Sydamerika for at sætte sine passagerer af i den mærkværdige by San Francisco, midt i det berømte goldrush.

Håkon kan ikke engelsk, og hans eneste drivkraft er at krydse kontinentet og komme til New York, hvor han vil finde sin bror. Men det er ikke nemt at være en ung mand, nærmest bare en dreng, i det vilde vest, heller ikke selvom Håkon er usædvanlig stor og stærk. Håkon kommer derfor på eventyr, der bringer ham både ud i de brutale minebyer, på den øde prærie og i de brandhede ørkener.

I det fjerne er en rejse igennem ”the frontier” i nogle af de mest barske årtier i midten af 1800-tallet. Her er både håbefulde nybyggere, skrupelløse revolvermænd, viise indianere, religiøse fanatikere og videnskabsmænd drevet af søgen efter sandheden. Det er sult og kulde, ulidelig hede og vilde dyr. Her er ingen romantisering af barskheden og brutaliteten, der fandt sted mens de hvide amerikanske nybyggere tog kontinentet i sin besiddelse uden hensyntagen til hverken mennesker eller dyr. Tværtimod; der tegnes et råt billede af koloniseringen af de store prærier og jagten på guld på vestkysten.

Håkon lider umådeligt fysisk på sin barske rejse, men I det fjerne skildrer først og fremmest hans ubodelige ensomhed på hans lange rejse. Hans barnlige tiltro til mennesker slides af ham i takt med at han fysisk vokser til. Som en kolossal kæmpe bliver han en legende, men kan han overkomme strabadserne og finde sin bror?

I det fjerne er stort fortalt og lægger bestemt ikke fingrene imellem. Håkon er den moderne fortolkning af den ensomme cowboy, der rider mod solopgangen, altid på vej videre. Han er skrevet ind i myten om den tapre, tavse helt med superkræfter, men i modsætning til de gamle cowboyfilms helte har han ikke hård hud på sjælen. Romanens sande tema er i en nutidig ånd ikke heltens kamp mod ydre fjender, men hans kamp mod sig selv.

Hernan Diaz: I det fjerne. 272 sider, Lindhardt og Ringhof. Oversat af Jakob Levinsen, udkom 18. august 2021

Der er lukket for kommentarer.