// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Marianne Cronin: Lenni og Margots et hundrede år
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Marianne Cronin: Lenni og Margots et hundrede år

Skrevet af den 23. august 2021 – 05:46Ingen kommentarer

Meget charmerede roman!

Lenni og Margots et hundrede år er forfatterens debut og den er allerede læst og rost af mange læsere. Og det forstår jeg godt. Selvom fortælleren befinder sig på et hospital og er fuldt ud bevist om at tiden rinder ud, handler romanen meget mere om livet end om døden.

17 årige Lenni er uhelbredeligt syg og på hospitalet på et kunstterapikursus møder hun den 83 årige Margot. Margot er indlagt efter en hjerteoperation. Modsat Lenni kan Margot male og Lenni foreslår, at de to kvinder sammen maler deres til sammen et hundrede år og den idé er Margot med på.

Over en ikke nærmere defineret periode mødes de to kvinder i det kreative rum Rosenrummet på hospitalet for at male. Og mens de maler scener fra deres liv, taler de sammen og læserne lærer dem lidt efter lidt at kende. Vi finder ud af, at Lenni oprindeligt er fra Sverige, men nu bor i Storbritannien. Vi hører om fødsler, krig og ulykker. Og om oprør, forelsker og tilfældigheder. Vi får en masse snapshots fra deres liv, hvor langt de fleste er overraskende og spændende.

Lenni er af gode grunde optaget af døden og det uretfærdige i at skulle herfra før tid. Hun opsøger derfor hospitalets præst, den ældre mand Arthur, og ham stiller hun mange kloge spørgsmål om livet og Gud. Spørgsmål som Arthur ikke altid lige har svar på. Det bliver til en del hjertevarme møder mellem de to og deres samtaler får nemt læseren til selv at fundere over Lennis mange spørgsmål.

Jeg var usikker på, hvad jeg skulle forvente af romanen, der med sin forside mest signalerer feel-good, og med sin bagsidetekst slår an til en roman om liv og død. Min svigermor og min veninde anbefalede mig begge at læse romanen og efter at have læst den, kan jeg vist roligt anbefale den videre.

Det er primært en vældig fin roman om venskaber på tværs af alder og om at insistere på at holde fokus på livet, selv døden presser sig på, men det er også portrætter af to meget forskellige kvinder og deres usædvanlige venskab.

Forfatteren Marianne Cronin er født i 1990. Hun har studeret engelsk sprog og litteratur og creative writing. Romanen er solgt til 24 lande og filmrettighederne til bogen er solgt til Hollywood.

Marianne Cronin, Lenni og Margots et hundrede år, Juni 2021, 365 sider, Alpha forlag, Oversat af Louise Urth Olsen.

Der er lukket for kommentarer.