// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lotte Kaa Andersen: Den inderste kerne
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lotte Kaa Andersen: Den inderste kerne

Skrevet af den 14. juni 2021 – 07:15Ingen kommentarer

Inge Lehmann er indiskutabelt en af de største danske videnskabskvinder i det 20. århundrede, og som så mange andre kvinder blev hun og hendes resultater overset og negligeret i hendes samtid. Det er der rådet bod på i de senere år, hvor hun blandt andet har fået en buste ved Københavns Universitet, en af metroens boremaskiner er opkaldt efter hende og nu altså også med en biografisk roman.

Dét er helt på sin plads, for hendes bidrag til geologien og seismologien er enestående, og hun er derudover en fascinerende personlighed.

I Lotte Kaa Andersens Den inderste kerne følger vi Inge Lehmann fra opvæksten som et lidt sart barn med interesse for matematikken, der stod i skyggen af sin udadvendte søster (der senere blev skuespiller). Hun fik lov til at læse, og kom endda på Cambridge for at studere matematik, men her kom hendes sind i vejen og hun måtte vende hjem på kanten af et sammenbrud. Lehmann var nemlig ikke bare en stjerneforsker fra dag ét, hun var en sammensat personlighed med stærke og svage sider. Faktisk var hun heller ikke helt nem at omgås, og trods en forlovelse forblev hun ugift. I stedet blev hun i 1930’erne statsgeodæt, og kvinden der opdagede at jorden har en fast kerne.

Trods sin fine titel og et internationalt netværk af seismologer, voksede træerne heller ikke derefter op i himlen. Hun måtte bruge sin fritid og ferier på at forske, og i ledelsen var der ikke forståelse for hendes tanker eller nogen synderlig lyst til at lade hende sole sig alt for meget i succes. En kvinde kunne bruges til at udføre det minutiøse, omhyggelige registrerings- og regnearbejde, men det var faktisk lidt upraktisk at hun kom med egne tanker, ikke mindst når de stred imod konsensus på området. Derfor var det først da Lehmann forlod den hjemlige andedam og tog til USA, at hun for alvor fik anerkendelse.

Lotte Kaa Andersen giver et fint indblik i et sind, der lod sig opsluge af Videnskaben – med stort V – men som også gjorde det svært for sig selv. Til gengæld er der lidt for velresearchet på den måde, at den er overdænget med fakta, der kunne være redigeret bort til fordel for den gode historie og en mere flydende fortælling.

Lotte Kaa Andersen: Den inderste kerne. 416 sider, Gutkind. Udkom 11. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.