// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Magnus Boding Hansen: Djævlen sover aldrig
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Magnus Boding Hansen: Djævlen sover aldrig

Skrevet af den 1. april 2021 – 06:52Ingen kommentarer

Hvert tredje mord i verden begåes i Latinamerika, hvor kun otte procent af verdens befolkning bor. Der begåes mere end 15 mord i timen i Latinamerika, der er i to årtier har haft så mange mord, at det i sundhedsvidenskaben kan defineres som en pandemi.

Hvad pokker er det der sker?

Det forsøger journalist Magnus Boding Hansen at give et svar på i bogen her. Han var Weekendavisens korrespondent i Latinamerika fra 2015 til 2020. Han har rejst på kryds og tværs af Latinamerika og mødt mange af de mennesker, som er berørt af situationen.

Magnus Boding Hansen skriver og fortæller fremragende. For at bruge en slidt frase, så kommer vi helt ind under huden på mange af de personer, som han møder. Der er i flere tilfælde ikke tale om flygtige møder af et par timers varighed, sådan som mange journalister normalt arbejder. I stedet har han boet hos dem i flere dage eller uger, været med dem til eksempelvis havefester, hvor han har mødt flere interessante personer, som så også optræder i bogen.

Vi får fire stærke fortællinger, der tager sit udgangspunkt i henholdsvis Mexico, Brasilien, Mexico og Venezuela. 35 af verdens 50 voldeligste byer ligger i de tre lande. Ingen tvivl om, at det er her, at det står værst til.

Herfra trækkes tråde til andre latinamerikanske lande. Men det havde været rart hvis vi også var kommet til et af de lande, hvor der også er mange mord, men hvor tingene ikke er helt så slemme som i Mexico og Venezuela. Et land, hvor det kun er middelslemt. For på den måde at underbygge forfatterens påstand om, at de mange mord er et problem, der hærger over hele latinamerika. Nu kan man være tilbøjelig til at tænke, at det mest bare er et mexicansk og venezuelansk problem.

Man sidder desuden tilbage med en lidt tom fornemmelse, når man når bogens sidste side. For hvor er perspektiveringen og analysen? Vi har fået de casehistorier, som skal underbygge pointerne og analysen. Men vi mangler det afsluttende kapitel, som opsummerer, perspektiverer og analyserer.

Ikke bare specifikt på situationen i de byer i Mexico, Brasilien og Venezuela, som vi har besøgt i bogen. Men bredt set. Hele Latinamerika.Hvad er det der sker? Hvordan er det kommet hertil? Hvad er de bagvedliggende forklaringer? Hvordan vil det udvikle sig? Hvordan kan det stoppes? Kan det overhovedet stoppes?

Den slags ville det være normalt for Magnus Boding Hansen at runde en reportage fra Mexico af med i Weekendavisen. Og det ville formentlig ikke tage ham lang tid at skrive. Derfor er også ekstra mærkeligt, at vi ikke får den del med. For nu er det hele så underligt uforløst. Jeg sætter bogen op på hylden med en række stærke fortællinger i bagagen. Men jeg er ikke blevet klogere på hvorfor det overordnet er så slemt i Latinamerika. Hvad er det der sker i de flotte lande?

Lad mig derfor slutte af med en opfordring til forfatteren om at lave en bog generelt om Latinamerika i dag. For landene slås helt sikkert med mange andre problemer end blot mord. Og der er helt sikkert også nuancer og forskelle mellem landene. Hvem er Latinamerikas “dukseland” og hvorfor? Hvem er på randen til at blive det nye Venezuela og hvorfor?

Den bog vil jeg også gerne læse.

Magnus Boding Hansen: Djævlen sover aldrig – Mysteriet om Latinamerikas mange mord. Gyldendal, 2021. 175 sider

Der er lukket for kommentarer.