// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Aske Munck: Den rystede republik
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Aske Munck: Den rystede republik

Skrevet af den 2. marts 2021 – 05:11Ingen kommentarer

Frankrig ligger f√• timers k√łrsel fra Danmark og er et af danskernes foretrukne feriem√•l. Mange af os tilbringer adskillige sommertimer inden for for at se cykell√łb fra landet og endnu flere af os drikker franske vine og spiser franske l√¶kkerier som foie gras og oste.

Men det er begrænset hvad vi reelt ved om det moderne franske samfund. Men det råder Aske Muncks fremragende bog bod på.

Vi f√•r et √¶rligt og samtidig k√¶rligt kig ind under facaden og uden for turisternes normal synsvinkel. Ind i det rigtige Frankrig, som k√¶mper med store sociale og √łkonomiske problemer. Bogens undertitel, “Hvad i alverden er der galt med Frankrig?”, s√¶tter lige som scenen. Det er ikke det normale glansbillede med eventyrlige landskaber, parisiske cafeer og Rivieraen. Det er det r√•, til tider gr√• og barske Frankrig.

Aske Munck har studeret i Frankrig som ung og siden 2003 boet og arbejdet i Frankrig som journalist for en r√¶kke danske medier, ligesom han skriver guideb√łger om Frankrig. S√• det er en herre, der ved, hvad han taler om. Muncks k√¶rlighed til Frankrig skinner igennem. Men den skinner ikke s√• meget, at den bl√¶nder ham. Tv√¶rtimod. S√• form√•r han p√• fornem vis at tegne et meget velafbalanceret protr√¶t af det moderne Frankrig p√• godt og ondt.

Vi bliver hevet helt med ned i dyndet i et st√¶rkt splittet Frankrig, hvor der mentalt er utrolig langt fra cafeerne i centrum af Paris til ghettoerne i den nord√łstlige del af storbyen og videre ud til b√łnderne p√• landet og rigm√¶ndene i Nice. Vi f√•r sm√¶kket Frankrigs store sociale problemer lige op i ansigtet.

Til geng√¶ld form√•r Aske Munck ogs√• p√• fornem vis at tr√¶kke alle de positive sider ved Frankrig frem. Fransk kultur og madkunst. Og han slutter “on a positive note”.

“Den rystede republik” er st√¶rkt anbefalelsesv√¶rdig til den l√¶ser, der gerne vil f√łres up to date p√• situationen i et af Europas st√łrste og mest toneangivende lande. Man kunne √łnske sig at andre lavede lignende nedslag i den aktuelle situation i lande som Tyskland, Italien og Spanien. S√•dan en kvik temperaturm√•ling. Mere af det, tak.

Aske Munck: Den rystede republik – Hvad i alverden er der galt med Frankrig? Forlaget 28B, 2020. 160 sider.

Der er lukket for kommentarer.