// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Ines Greipel: Kampzonen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Ines Greipel: Kampzonen

Skrevet af den 7. februar 2021 – 07:37Ingen kommentarer

Da jeg var barn, var der to tysklande. Det er der p√• sin vis stadig, selvom genforeningen ligger mere end 30 √•r tilbage i tiden. Den lande adskillelse var ikke kun geografisk, den gav ogs√• √łst- og vesttyskerne to forskellige historiske og kulturelle bevidstheder.

Det handlede ikke kun om demokrati vs diktatur, kapitalisme vs. Kommunisme, men ogs√• om hvordan man s√• p√• fortiden og bearbejdede traumerne og gerningerne fra 2. verdenskrig. Historie slutter aldrig, og den √łsttyske erfaring betyder stadig noget, hvilket man kan forvisse sig om blot ved at se p√• stemmetallene til de tyske valg. I √łst st√•r det st√¶rkt indvandringskritiske AfD st√¶rkt, og ostalgie ‚Äď l√¶ngslen efter det gamle √ėsttyskland ‚Äď lever stadig.

Ines Greipel voksede op i Dresden, og via sin egen familiehistorie skriver hun om de √łsttyske traumer og deres indvirken p√• nuv√¶rende generationer. Det begynder med hendes brors sygdom og d√łd, og driver hende til at gent√¶nke familiens fortid og s√•r.

Greipels bedstef√¶dre var officer i SS under krigen. Den ene var udstationeret i Riga, hvad han pr√¶cist foretog sig har han aldrig delt med sine efterkommere, men som de fleste andre undgik han retsopg√łret efter krigen. Han var ikke vigtig nok. Efter krigen var han uvillig til at tale om det, sad bare i sin stol og havde mavesmerter.

Greipels egen far tjente ogs√• et diktatur. Han var agent for Stasi, og rejste endda i Vesttyskland for at rapportere tilbage til sine overordnede. Heller ikke han havde efterf√łlgende nogen udpr√¶get trang til at st√• ved sine handlinger, heller ikke da Greipel selv hoppede af til vesten kort inden murens fald. P√• den m√•de er √ėsttysklands historie ogs√• historien om fortielser og manglende vilje til at tage opg√łret med fortiden.

Det lever √łsttyskerne med i dag, ogs√• dem der var for unge til at v√¶re med. De er f√łdt af generationer af forn√¶gtere, og denne usunde kultur lever videre. At forst√• den, er en foruds√¶tning for at forst√• Tyskland i dag. Greipel fort√¶ller om historien og dens f√łlger, og tegner et kort over DDR-tankegangen, s√• man forst√•r hvordan det fungerede, og hvad konsekvenserne blev. Det er en utrolig interessant fremstilling af en tid og et folk, og ikke mindst en p√•mindelse om, at vi alle sammen b√¶rer vores historie i os. Det er sv√¶rt at tackle, men vi kommer ikke videre hvis vi ikke t√łr.

Ines Greipel: Kampzonen. 298 sider, Jyllands-Postens forlag. Oversat af Jakob Levinsen, udkom 12. januar 2021

Der er lukket for kommentarer.