// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Ines Greipel: Kampzonen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Ines Greipel: Kampzonen

Skrevet af den 7. februar 2021 – 07:37Ingen kommentarer

Da jeg var barn, var der to tysklande. Det er der på sin vis stadig, selvom genforeningen ligger mere end 30 år tilbage i tiden. Den lande adskillelse var ikke kun geografisk, den gav også øst- og vesttyskerne to forskellige historiske og kulturelle bevidstheder.

Det handlede ikke kun om demokrati vs diktatur, kapitalisme vs. Kommunisme, men også om hvordan man så på fortiden og bearbejdede traumerne og gerningerne fra 2. verdenskrig. Historie slutter aldrig, og den østtyske erfaring betyder stadig noget, hvilket man kan forvisse sig om blot ved at se på stemmetallene til de tyske valg. I øst står det stærkt indvandringskritiske AfD stærkt, og ostalgie – længslen efter det gamle Østtyskland – lever stadig.

Ines Greipel voksede op i Dresden, og via sin egen familiehistorie skriver hun om de østtyske traumer og deres indvirken på nuværende generationer. Det begynder med hendes brors sygdom og død, og driver hende til at gentænke familiens fortid og sår.

Greipels bedstefædre var officer i SS under krigen. Den ene var udstationeret i Riga, hvad han præcist foretog sig har han aldrig delt med sine efterkommere, men som de fleste andre undgik han retsopgøret efter krigen. Han var ikke vigtig nok. Efter krigen var han uvillig til at tale om det, sad bare i sin stol og havde mavesmerter.

Greipels egen far tjente også et diktatur. Han var agent for Stasi, og rejste endda i Vesttyskland for at rapportere tilbage til sine overordnede. Heller ikke han havde efterfølgende nogen udpræget trang til at stå ved sine handlinger, heller ikke da Greipel selv hoppede af til vesten kort inden murens fald. På den måde er Østtysklands historie også historien om fortielser og manglende vilje til at tage opgøret med fortiden.

Det lever østtyskerne med i dag, også dem der var for unge til at være med. De er født af generationer af fornægtere, og denne usunde kultur lever videre. At forstå den, er en forudsætning for at forstå Tyskland i dag. Greipel fortæller om historien og dens følger, og tegner et kort over DDR-tankegangen, så man forstår hvordan det fungerede, og hvad konsekvenserne blev. Det er en utrolig interessant fremstilling af en tid og et folk, og ikke mindst en påmindelse om, at vi alle sammen bærer vores historie i os. Det er svært at tackle, men vi kommer ikke videre hvis vi ikke tør.

Ines Greipel: Kampzonen. 298 sider, Jyllands-Postens forlag. Oversat af Jakob Levinsen, udkom 12. januar 2021

Der er lukket for kommentarer.