// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Niklas Rådström: Gæsten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Niklas Rådström: Gæsten

Skrevet af den 7. maj 2021 – 05:10Ingen kommentarer

I sommeren 1857 drager Hans Christian Andersen afsted mod England for at besøge Charles Dickens.

Forventningerne er store og da H.C Andersen ankommer til Dickens hjem bliver han taget varmt imod. Dickens byder velkommen med mange ord. Men af alle de mange ord, forstår Andersen stort set ingenting. Det siger han ikke noget om, men forsøger at smile og nikke og svarer ham til sidst med ordene: My beloved Charles Dickens. En sætning han har øvet igen og igen, men ellers taler han stort set ikke engelsk.

De to forfattere har tidligere mødt hinanden og har skrevet sammen i flere år. Hvad Dickens ikke ved er, at Andersen har skrevet brevene på dansk, fået dem oversat og skrevet den engelske udgave med sin egen håndskrift og så sendt dem afsted til Dickens.

At Andersen møder op uden at kunne tale engelsk er blot en af de forhindringer, der kommer til at præge denne sommer. For da Andersen ankommer med skib fra Calais står der ikke nogen Dickens og tager imod ham. Andersen har forestillet sig hvordan de skulle genforenes, de to gode venner der skulle føre lange samtaler, inspirere hinanden. Men inden længe er besøget blevet til en anspændt affære.

Dickens er i sorg over en nær vens død, ægteskabet skranter og han har ikke tid til at tage sig af sin gæst. Andersen har høje forventninger til værterne og forplejningen, men de indfries ikke og han får ikke engang held til at få hjælp til barberingen. Og sådan fortsætter et besøg der er alt for langt, akavet og på ingen måder indfrier de forventninger, der er bygget op.

I ugerne efter forvandler besøget sig til en række morsomme anekdoter for Dickens og for Andersen er det en anderledes sorgfuld og vemodig oplevelse, der minder ham om hans ensomhed og alligevel får han besøget og afskeden vendt til, at de var som to brødre, der skilles for snart at ses igen. Men efterfølgende gør Dickens ikke noget for at holde kontakten.

Som læser får man helt ondt af H.C. Andersen og Rådström giver på fineste vis liv til denne fortælling.

Niklas Rådström har skrevet sin version af den virkelige begivenhed. Han har hentet oplysninger i blandt andet dagbøger, breve og noter.

Niklas Rådström, Gæsten, på dansk ved Lotte Kirkeby, Forlaget Jensen & Dalgaard, 177 sider, 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.