// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Evelio Rosero: Hærene
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Evelio Rosero: Hærene

Skrevet af den 3. september 2010 – 08:00Ingen kommentarer

I Evelio Roseros Hærene møder vi den pensionerede lærer Ismael, der lever et nøjsomt og afslappet liv i en lille landsby i Columbias bjerge sammen med sin kone Otilia. Ismaels hverdag består af at plukke appelsiner i sin have, drikke kaffe i solen og lure lidt på den attraktive nabokone til stor irritation for sin kone. Ismael og Otilia er et charmerende, gammelt ægtepar, der lever sammen som hund og kat, men som alligevel har svært ved at være foruden hinanden. Dette kommer til udtryk den morgen borgerkrigen kommer til byen og Otilia, ligesom flere af landsbyens andre beboere, forsvinder sporløst.

Ismael indleder en desperat søgning efter sin kone og håbet om at finde hende svinder langsomt ind i takt med, at han løber tør for steder at lede og i takt med at flere og flere af landsbyens beboere forsvinder eller findes myrdet. I løbet af ganske kort tid er Ismael vidne til, at landsbyen affolkes – folk myrdes, forsvinder eller flygter frivilligt fra den meningsløse vold, men Ismael nægter at flygte fra landsbyen uden sin kone og opholder sig stædigt de steder i byen, hvor han mener Otilia vil opsøge ham, når hun kommer tilbage.

Med Ismaels øjne bliver vi som læsere vidne til de blodige og meningsløse opgør, der hærger landet og vi bliver ført ind i de lokale familiers magtesløse kamp mod soldater, guerillaer og paramilitære. Der er blandt andet en episode, hvor en af de lokale beboere modtager en pakke med to afskårne fingre tilhørende hans kone og datter med kravet om at betale en sum penge inden et vist tidspunkt.

Romanen er et barskt indblik i, hvordan regimer får lov til at forbryde sig på menneskers rettigheder og hvordan befolkninger nogle steder i verden ikke har en chance for at sætte sig til modværge, når de bliver udsat for bestialsk vold og undertrykkelse. En brutal, men anbefalelsesværdig fortælling, der får øjnene op for de af os, der har svært ved at forestille os, hvordan det må være at leve i et samfund, hvor rettigheder krænkes i så voldsomt et omfang og hvor mord, vold og uretfærdighed er en del af dagligdagen.

Evelio Rosero er født i Columbia og har vundet flere litterære priser for Hærene, blandt andet Independent Foreign Fiction Prize i 2009. Bogen er derudover anbefalet af International PEN, der har til formål at promovere ytringsfrihed og forståelsen mellem kulturer gennem litteratur.

Evelio Rosero, Hærene, Forlaget Sohn, 180 sider, September 2010, Oversat fra spansk af Kirsten A. Nielsen.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.