// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Aske Munk-Jørgensen: Gamle venner
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Gys, Horror, Roman

Aske Munk-Jørgensen: Gamle venner

Skrevet af den 12. februar 2020 – 05:50Ingen kommentarer

Vi møder første gang Mike som ung teenager, hvor han i selskab med en ven støder på et skræmmende væsen i et faldefærdigt skur i Aarhus. År senere flytter han sammen med sin kone og barn til Sorø, hvor de slår sig ned og tilsyneladende finder lykken. Lige indtil Mike, på en af sine jævnlige løbeture i skoven, støder på et mørkt væsen. Dette mørke sniger sig langsomt ind i familien og truer harmonien og lykken.

Gamle venner har en velovervejet stil, kan man kalde det. Man fornemmer, at der gemmer sig noget under overfladen, og man bliver skridt for skridt ført frem af fortælleren. Tempoet er i den lave ende, hvor Munk-Jørgensen giver sig tid til først at opbygge en psykologisk karakter hos Mike, og derefter ændres den gradvist. Det giver en langsom, men opbyggende spændingskurve, der holder helt til sidste side. Dog skal det siges, at når spændingen og faren er størst, så følger tempoet også, og man bladrer lystigt fremad.

Jeg kan godt lide persongalleriet. Nogle af dem er med for at give liv og lethed, mens andre er med til føre historien frem. Men til sammen er de alle med til at give en realistisk følelse, hvor personerne ikke altid handler, som man gerne vil have dem til at handle, men som de ville have handlet i virkeligheden.
Dertil kommer naturligvis hovedpersonen Mike og hans psykologiske udvikling. Nu skal jeg passe på ikke at spole for meget, men jo længere vi kommer i historien, jo mere og mere udfordres vores sympati for og tillid til Mike. Det er, som om han bliver smittet på en Stephen Kingsk måde, således at hans tanker, følelser og rationalitet påvirkes af det overnaturlige væsen, der lurer i udkanten af hans sind. Han bliver både paranoid og opfarende i sin interaktion med andre mennesker, navnligt sin kæreste og sine to bedste venner.

Alt i alt synes jeg, at det er en ganske velskrevet roman, som også formår at komme ind under huden på læseren med sine horrorelementer. Den er gribende for læseren, der sætter pris på den psykologiske opbygning, og til tider viser den også humoristiske elementer. Måske for at opveje den ellers lidt dystre stemning, der kan være.
Gamle venner er Aske Munk-Jørgensens første horrorroman, hvor han tidligere har skrevet krimier og kortere prosatekster, herunder faktisk også horror.

Aske Munk-Jørgensen: Gamle venner. Kandor, 2019. 275 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.