// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jan Guillou: Men ikke hvis det gælder din datter
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Agentroman, Konspirationer, Krimi, Roman, Spænding

Jan Guillou: Men ikke hvis det gælder din datter

Skrevet af den 19. oktober 2008 – 10:402 kommentarer

Når man med at skævt smil læser om de, på trods af deres dyre legetøj, amatøragtige amerikanere og deres alt andet end venlige saudiske bonkammerater, så har Jan Guillou helt sikkert opnået hvad han ville med den seneste bog om den svenske superhelt Hamilton.

Mens Hamilton plotter amerikanerne og saudiernes nederlag stifter læseren også bekendtskab med en større omgang legionærer fra fremmedlegionen, en kynisk Vladimir Putin, en palæstinensisk efterretningschef på vej på selvvalgt pension og det svenske sikkerhedspoliti. Sidstnævnte er knapt så amatøragtigt som i tidligere Hamilton-bøger, en rolle som i stedet er overtaget af politikere som er så forelskede i krigen mod terror at retssikkerheden sættes ud af kraft.

Bogens udgangspunkt er at Hamilton, som efter affæren med den palæstinensiske ubåd i Madame Terror, nu bor i Rusland. Men ved hjælp af forskellige juridiske spidsfindigheder får han sin svenske livstidsdom omstødt, vender tilbage til det moderne Sverige og går i gang med at skabe sig en ny og mere fredelig tilværelse.

Medierne, politikerne og ikke mindst sikkerhedspolitiet har imidlertid fået islamiske terrorister på hjernen, og et uskyldigt interview med en af Hamiltons bekendte resulterer i at hendes datter kidnappes af islamiske terrorister. Kender man til de 12 forgående Hamilton-bøger, så ved man, at det er relativt skidt for helbredet at lægge sig ud med Hamiltons omgangskreds – også selvom man er nært allieret med USA.

Mere af plottet skal ikke afsløres her, men er du i forvejen Hamilton-fan og har fulgt med siden første bog (Coq Rouge fra 1986) så er der tale om et glædeligt gensyn. Farten er fortsat høj, kommentarerne til det ofte medløbende politiske system er stadig krasse og når Hamilton og vennerne går i aktion er det præcist og effektivt udført. Ligesom Hamilton har udviklet sig så har bøgerne det dog også. Hvor Hamilton i de første mange bøger gennemførte præcise efterretningsaktioner så foregår ”Men ikke hvis det gælder din datter”, i lighed med forgængere ”Madame Terror”, på et mere globalt plan. Her spiller den svenske supermand virtuost på både medierne, storpolitikere og tyer til god gammeldags voldsanvendelse. Det er der kommet en god historie ud af – forhåbentligt ikke den sidste i Hamilton-serien.

Jan Guillou: Men ikke hvis det gælder din datter. Modtryk 2008. 408 sider. Kan også købes på MP3 (13 timer og 50 minutter).

I serien om Hamilton er der udkommet følgende bøger:
Coq Rouge (1986)
Den demokratiske terrorist (1987)
I nationens interesse (1989)
Dine fjenders fjende (1989)
Den agtværdige morder (1990)
Øje for Øje (1991)
Ingen mands land (1992)
Den tabte sejr (1993)
I Hendes Majestæts tjeneste (1994)
En borger hævet over enhver mistanke (1995)
(Hamlon (1995))
Madame Terror (2006)
Men ikke hvis det gælder din datter (2008)

2 kommentarer »

  • Andreas siger:

    P.., du fik den læst og dermed anmeldt først!! Jeg er netop en af de Hamilton-fans (slår Jack Ryan med flere længder – og ham briten med tallene), der har været med siden Coq Rouge, og som blev meget glædeligt overrasket over både Madame Terror og den nye her – da serien jo egentlig sluttede med “en borger…” og epilogen Hamlon.

  • Efter trilogien om ridder Arnt fik jeg lyst til at læse flere bøger af Jan Guilou. “Men ikke hvis det gælder din datter” bliver ikke den sidste.Den er super aktuel og meget kan udledes mellem linierne. Det er interessant at se den franske president og Putin være indflettet i historien. Ligeledes Palmemordet og Säpo. Jan Guilou har gjort et grundigt forarbejde. Flot!

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.