// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars R. Møller: Specialoperationer
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krige

Lars R. Møller: Specialoperationer

Skrevet af den 17. oktober 2017 – 07:28Ingen kommentarer

Den pensionerede danske oberst Lars R. Møller har forfattet en ordentlig moppedreng af en bog om alverdens specialstyrker og deres mangeartede operationer gennem flere hundrede år.

I bogen gennemgår Lars R. Møller brugen af specialstyrker gennem historien, nogle af de kendteste specialstyrker, de danske specialstyrker og nogle af de mest markante missioner og krige, som specialstyrker har været brugt i.

Med sine mere end 500 sider er der som nævnt tale om et digert værk, som kommer rigtig godt rundt om emnet. Måske en anelse for godt. For detaljeringsgraden ud i beskrivelserne af enkeltoperationer er så stor, at man til sidst mister overblikket. Omvendt, så kan man på nogle stræk også argumentere for, at der mangler detaljer. For mens Lars R. Møller eksempelvis beskriver en lang række operationer, som specialstyrker gennemførte i Irak og Afghanistan i årene efter terrorangrebet 11. september 2001, så går han ikke i detaljer med hver enkel operation eller de enheder, som han nævner. Det vil sige, at vi får en masse overfladiske missionsbeskrivelser og navne på enheder smidt i hovedet. Så havde jeg nok foretrukket, at han i stedet var gået i detaljer med udvalgte missioner og enheder.

“Specialoperationer” giver en enorm viden om specialstyrker og deres måde at operere på. Men alligevel er det som om Lars R. Møller kun kradser i overfladen. Han dækker en stor overflade, men han går aldrig for alvor i dybden eller kommer bare lidt dybere ned. Det havde nok fungeret bedre, hvis Lars R. Møller havde fokuseret på udvalgte korps, enheder og missioner. Noget af det der fungerer bedst i bogen er eksempelvis den forholdsvis grundige gennemgang af de britiske specialstyrkers rolle under Falklandskrigen.

Når det er sagt, så er der tale om gedigent værk fra en forfatter, der tydeligvis har gjort sit hjemmearbejde. Det vidner de 1.063 fodnoter om. Det ændrer dog ikke ved, at det kræver ekstraordinær stor interesse for militære specialstyrker at tygge sig igennem Lars R. Møllers niende bog.

Lars R. Møller: Specialoperationer. Lindhardt og Ringhof, 2017. 511 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.