// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Antoine de Saint-Exupéry: Flyvere i natten
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Antoine de Saint-Exupéry: Flyvere i natten

Skrevet af den 2. september 2017 – 07:17Ingen kommentarer

I bunken med bøger, som min mor havde tænkt sig at forære til et loppemarked, fandt jeg den franske forfatter og pilot Antoine de Saint-Exupéry’s fantastiske bog ”Flyvere i natten”, der udkom i 1931 og på dansk i 1941.

Antoine de Saint-Exupéry er uden tvivl mest kendt for børnebogen ”Den lille prins”, men har altså også skrevet flere anmelderroste voksenbøger – ofte med piloter og andre fra luftfartens forunderlige verden i hovedrollerne.

Hans første bog fra 1929 hedder ”Postflyveren” og to år senere fulgte ”Flyvere i natten”, der handler om natflyvning med post i Sydamerika. Om piloten Fabiens flyvning til Buenos Aires gennem et voldsomt uvejr og om hvordan hans chef Rivière kæmper med at forlige sig med, at Fabien (muligvis) må lade livet i den højere sags tjeneste – at kunne få breve frem til Buenos Aires og videre til Europa. Og om hvordan Fabiens skæbne kan bringe natflyvningen alvorligt i fare.

”Flyvere i natten” er en klassiker, som er solgt i mange tusind eksemplarer verden over og sågar filmatiseret. Det er der ikke noget at sige til. Antoine de Saint-Exupéry skriver kort og kontant. Ikke så mange dikkedarer. Men præcist og særdeles virkefuldt, som holder en fanget i et forunderligt jerngreb, hvor man bliver draget af at finde ud af om Fabien og hans telegrafist klarer den og om hvordan Rivière kæmper med sine moralske kvababelser.

En helt igennem fremragende lille roman, som desuden emmer langt væk af Antoine de Saint-Exupéry’s fascination for flyvning – som i 1930’erne var langt mere eksotisk og farefuldt end det er tilfældet i dag.

Antoine de Saint-Exupéry: Flyvere i natten. Jespersen og Pios Forlag, 1941. 128 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.