// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Blake Crouch: Dark Matter
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Blake Crouch: Dark Matter

Skrevet af den 16. august 2017 – 07:57Ingen kommentarer

Undertitlen på Dark Matter er ”Ville du vælge et andet liv?” Tankevækkende – sæt nu man kunne få lov til at leve sit liv om, træffe nye valg og gå helt andre veje, end i det liv, man kender. Hvis man leger videre med den tanke, så ville der være rigtig mange forskellige verdener, for det liv, jeg har levet, ville jo ikke blive udslettet. Parallelle verdener er et velkendt tema inden for science fiction, men det er ikke der, vi er med Dark Matter. Snarere er der tale om en solid thriller, der leger underfundigt med dette ”hvad nu hvis..”

Vores hovedperson Jason Dessen får dog ikke lov til selv at træffe et valg. Han lever lykkeligt med sin kone, kunstneren Daniella og deres søn Charlie. Som ung var han en blændende fysiker, men han valgte at skrue ned for karriereræset efter at være blevet far, og det samme gælder for Daniela. Men en aften får Jasons stille og rolige liv en brat slutning. En maskeret mand bortfører ham og bedøver ham. Da Jason vågner igen er han i en helt anden verden. I en hemmelighedsfuld, hal-lignende bygning med laboratorier hyldes han som den tilbagevendte helt; et geni, der har gjort det, som ingen er lykkedes med tidligere.

Herfra går det hæsblæsende stærkt. Jason jagter med livet som indsats forklaringen på, hvad der er sket. Og noget af det han finder ud af, er at han selv, i et andet liv, har opfundet en mulighed for at rejse mellem forskellige verdener. Der findes et univers med millionvis af parallelle verdener, skabt af de valg, vi træffer. Nu gælder det for Jason om at finde tilbage til den verden, han elsker, der hvor hans kone og søn venter. Men det er han så ikke den eneste Jason, der gør!

Dette kan alt sammen lyde lidt søgt, men historien fungerer rigtig fint. Der er fuld fart over feltet, og vi kommer både til et Chicago, hvor indbyggerne dør som fluer, ramt af en ukendt virus. I en anden verden er USA ved at gå under på grund af klimaforandringer. Crouch skruer fermt plottet sammen, og det lykkes ham at gøre mekanismerne bag rejserne til de forskellige verdener forståelige. Så hop roligt på og tænk undervejs over, hvilke valg, du selv har truffet i livet, og hvordan din verden havde været, hvis du havde valgt anderledes.

Dark Matter, Blake Crouch, Gyldendal, 391 sider, Oversættelse: Mich Vraa, 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.