// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Philip Kerr: Hinsides tavsheden
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Philip Kerr: Hinsides tavsheden

Skrevet af den 27. april 2017 – 07:53Ingen kommentarer

Modtryk udgiver nu nr. 11 i serien om Bernie Gunther, den tidligere Berlinstrømer, som blev tvunget ud af sin metier, da han i 1930’erne ikke kunne udvise tilstrækkelig begejstring for nazismen og al dens uvæsen. Vi har kunnet følge ham under 2. verdenskrig og i årene efter, og det er aldrig blevet kedeligt. Bernie selv kunne godt have tænkt sig lidt mindre dramatik, men som læsere har vi været rigtig fint underholdt. Det gælder også ”Hinsides tavsheden”, som hører til blandt seriens bedste – og det siger ikke så lidt, for der er mange højdepunkter.

Som altid i Kerrs univers er der i ”Hinsides tavsheden” en ramsaltet, sort humor og bidende dialog. Der er dramatik og sensuel kærlighed. Og så er der jo selvfølgelig 2. verdenskrig, der ligger som ramme om den samlede fortælling. Det er en kvalitet ved alle romanerne, at de holder sig tæt til virkelige begivenheder, og der optræder mange historiske personer. Det er også tilfældet her, hvor vi blandt andet møder den berømte engelske forfatter Somerset Maugham, der tilbringer sin alderdom ved den franske riviera. Her har Bernie også slået sig ned, og han lever et diskret liv, finansieret af et job som hotelportier. Hans sande identitet holder han hemmelig, for mange har jo en høne at plukke med ham. Men en gammel fjende, som han inderligt hader, dukker op på hotellet. Hans mål er Maugham, som han vil afpresse. Og dette kommer til at tvinge Bernie frem fra sit skjul, for Maugham beder ham om hjælp.

Herfra kører en intrige og et bedragerisk spil, som blandt andet omfatter nogle af efterkrigstidens saftigste historier om spioner og forræderi. Det viste sig jo, at englændere tæt på efterretningstjenesternes absolutte magtcentrum havde spioneret for Sovjet gennem en årrække. Det giver bogen indblik i, og forfatteren drister sig i et efterskrift til at tage stilling til nogle af de uløste gåder og påstande om spionringen. Læsere, der kender serien, vil elske dette 11. bind. For alle, der endnu har bøgerne til gode, er ”Hinsides tavsheden” et fint sted at hoppe på. Og det vil med garanti blive svært at hoppe af igen.

Philip Kerr: Hinsides tavsheden. Modtryk. 297 sider. Oversat af Ole Steen Hansen. 2017.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.