// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars R. Møller: Tak for turen!
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Lars R. Møller: Tak for turen!

Skrevet af den 10. februar 2014 – 08:02Ingen kommentarer

Med syleskarpe udtalelser og en stor lyst til at komme ud med dem i offentligheden, har oberst Lars R. Møller gennem adskillige år været en af de toneangivende debattører af det danske forsvars gøren og laden. En debattrang, der til tider ikke just har haft positiv indvirkning på hans karriereforløb i Forsvaret.

Obersten går nu på pension og benytter lejligheden til at fyre en ordentlig svada af mod Forsvarets ledelse, embedsmændene i Forsvarsministeriet og ikke mindst tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup.

I hans murstenstykke selvbiografi, ”Tak for turen!” er det ene af bogens fire dele et knivskarpt angreb på the establishment, hvordan de leder forsvaret og hvordan de bruger forsvaret politisk.

Der er ingen tvivl om at det er denne del af bogen, der skal skaffe opmærksomhed og sørge for at den ryger over disken hos boghandlerne. Lars R. Møllers pointer er da også interessante indspark i debatten, ligesom han lægger en række afsløringer på bordet. Men man kan ikke undgå at blive en lille smule træt af al den negativitet og kritik af systemet. Kritikken er i øvrigt en fortsættelse af Lars R. Møllers kritik i bogen ”Det danske Pearl Harbor”.

De tre første dele af bogen er en egentlig selvbiografi og gennemgår meget detaljeret Lars R. Møllers liv og karriere i Forsvaret. Møller blev for alvor kendt i offentligheden, da han i 1994 ledede den såkaldte ”Operation Bøllebank”, hvor danske kampvogne i Bosnien gik i direkte ildkamp med serbiske styrker. En svensk observationspost var kommet under beskydning. Og da de danske kampvogne forsøgte at komme svenskerne til undsætning blev de beskudt af serberne. Danskerne svarede igen over to omgange i et slag, der menes at have kostet op til 150 serbere livet. Kampvognene var en del af en FN-styrke og derfor vakte det stor international opmærksomhed, at den danske oberst statuerede et eksempel over for serberne og klart markerede, at der var grænser for hvad FN-styrkerne ville finde sig i. Lars R. Møller skrev i 2001 en bog om Operation Bøllebank.

Afsnittet om Operation Bøllebank er interessant læsning. Det samme er Møllers svada mod Forsvaret og politikerne. Møllers detaljerede beskrivelser af sit liv og sin karriere er derimod en meget langtrukken og særdeles detaljeret gennemgang, som man skal være hardcore-hærmand for at finde interessant.

Lars R. Møller: Tak for turen! Lindhardt & Ringhof 2014. 592 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.