// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikael Niemi: Skyd appelsinen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman, Ungdomsroman

Mikael Niemi: Skyd appelsinen

Skrevet af den 19. september 2011 – 21:46Ingen kommentarer

Der findes skiderikker og der findes idioter. Skiderikkerne er unge mennesker, der vil være læger og advokater alene for at tjene mange penge. Skiderikkerne vokser op i hjem med et højt serviceniveau, opbakning til alle deres drømme og masser af penge. Idioterne er klogere end skiderikkerne, men ved godt, at reglerne er imod dem og at skiderikker alligevel vinder. Idioter er nørder, ofte fattige, går i slidt tøj og vil gerne være ordentlige. Det er i hvert fald den måde bogens hovedperson deler sine gymnasiekammerater op. Selv er han idiot, for en skiderik bliver han aldrig, det er hans mor ganske enkelt for fattig til.

Den navnløse 16-årige hovedperson er træt af at være ligegyldig gennemsnitlig i alle henseender. Han møder derfor en dag op i skole iført en gammel rengøringskittel, bare for at skille sig ud og for at gøre noget. Han spiller rollen som fuldstændig ligeglad med de andres meninger og provokerer bevidst med en stor bussemand på kinden.

Han begynder at skrive digte, som han hænger op på skolen. Digte som giver ham en form for indre ro og mening, men som ender med at blive misforstået af både elever, undervisere og rektoren på gymnasiet. Bare fordi digtene indeholder sætninger som “bomb hele lortet”. Hans ven Pålle tager opfordringen i digtet meget alvorligt og planlægger et angreb på skolen.

Bogens forside forestiller en patronblyant (patron i den ene ende og blyant i den anden), vel sagtens som symbol på at det skreve ord også er en form for våben, når det bruges i den rette sammenhæng. Skyd appelsinen er velskrevet og momentvis underholdende (den 16 årige er en kvik fyr, der gør sig interessante overvejelser), men for mit vedkommende bliver det næppe efterårets største læseoplevelse. Det udelukker dog ikke, at læsere der er jævnaldrende med hovedpersonen, vil kunne nikke genkende til mange af bogens temaer om identitet, forelskelse og det at føle sig udenfor.

Mikael Niemi, Skyd appelsinen, Lindhardt & Ringhof, September 2011, 204 sider.