// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hanne Højgaard Viemose: Hannah
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Hanne Højgaard Viemose: Hannah

Skrevet af den 14. september 2011 – 07:43Ingen kommentarer

Efter en opvækst i det nordjyske og med studenterhuen i hus rejser Anne først til Schweiz for at arbejde som servetrice og efterfølgende til Australien. Det sidste vist mest, fordi det er langt væk. Til at starte med ligner Annes rejse så mange andre unge danske backpackeres rejser. Men modsat ideen om at rejse rundt med rygsæk, kommer Anne til at blive hængende og skifter navn til Hannah.

Min første tanke var, at det næppe kunne være særligt interessant læsning at følge en dansk backpacker på en bananplantage i Australien, med mindre man måske selv har været på en lignende tur. Og den tanke holdt fast i den første del af bogen. Den afløstes siden hen af en fascination af skildringen af det daglige (og bestemt ikke ufarlige) arbejde i bananplantagen. Vi møder både krokodiller, slanger og frøer. Racister, aboriginaler og alkoholikere. Og pludselig ved man som læser langt mere om bananer end man havde regnet med.

Særlig interessant er måden arbejdsgiverne – plantageejerne og deres ansatte ledere – leder og fordeler arbejdet, og måden medarbejderne behandles på. Der er næppe nogen tvivl om at det er backpackerne, der sjældent holder i jobbet ret længe, og aboriginalerne, der er nederst i hierakiet. Forfatteren skriver lige ud af posen om sex, druk og om at ryge sig skæv og får meget troværdigt tegnet en hverdag blandt folk på og omkring plantagerne.

Væsentlige dele af historien om backpackeren er, ifølge pressematerialet til bogen, inspireret af forfatterens egne oplevelser. Forfatteren har nemlig selv arbejdet på bananplantager i Australien, og bagerst i bogen er der fotos, som jeg formoder er fra hendes egen rejse. For mig som læser betød det, at jeg hurtigt fattede sympati for den unge rejsende, nu hvor jeg vidste at bogen i høj grad var præget af fakta. Omvendt forvirrede det mig, at jeg ikke kunne gennemskue hvornår der var tale om fakta og hvornår der var tale om fiktion.

Forfatteren er nærig hvad angår punktummer, til gengæld benytter hun mange kommaer. På den ene side gør det teksten lidt udfordrende at læse. På den anden side gør det sproget levende og energisk, hvilket i høj grad matcher bogens hovedperson. Derudover er sproget ungdommeligt frisk uden at det på nogen måde skal forstås negativt.

Jeg læser altid nye bøgers “flapper” fordi jeg er nysgerrig på alder, uddannelsesbaggrund og hvor forfatteren kommer fra. På Hanne Højgaard Viemoses bogs flap, fremgår det, at hun er født i 1977 og er matematisk student. Og at Hannah er hendes første roman. Hvorfor fremgår det mon ikke, at hun har en bachelor i antropologi og netop er uddannet fra Forfatterskolen i 2011?

Hanne Højgaard Viemose, Hannah, Gyldendal, September 2011, 186 sider.