// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Kadefors: Ude bedst
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Sara Kadefors: Ude bedst

Skrevet af den 6. maj 2011 – 12:36Ingen kommentarer

Hjemme er hvor man sover. Og får sin post. Og laver mad. Hjemme er også der, hvor man har gæster og hvor man er, når man holder fri og gerne må være lidt grim. Der er i Danmark omkring 10.000 – 12.000 hjemløse. Den officielle definition på en hjemløs er, hvis man ikke har tag over hovedet, har en mangelfuld bolig, lever med usikre boligforhold som følge af usikkert lejemål, risiko for at blive sat på gaden eller vold i hjemmet eller hvis man konkret ikke har et hjem.

Årsagen til hjemløsheden er ofte komplekse problemstillinger af psykisk eller social karakter. De væsentligste konkrete årsager til hjemløshed er misbrug og psykisk sygdom, men også forhold som løsladelse fra fængsel kan være en årsag.

I Sara Kadefors aktuelle roman Ude bedst møder vi den velklædte og høflige Sylvia. Hun har en bil, men ingen bolig. Hun sover i sin bil på Ikeas parkeringsplads, drikker gratis kaffe, når Ikea åbner, vasker sig på toilettet og sætter pris på, når der er gjort ordentligt rent. Af og til tager hun en lur i en af de udstillede senge, indtil hun bliver jaget væk. Hun har ingen job, men masser af tid.

Ude bedst er en interessant fortælling om den helt almindelige 45 årige svenske familiemor og karrierekvinde, som har styr på gæster og boligindretning, men hvor filmen alligevel knækker en dag. I løbet af romanen løftes sløret gradvist for hendes baggrund, årsagen til hjemløsheden og vi følger hende i gensynet med den efterladte familie.

Fordomsfrit og med kærlig humor skildrer forfatteren en tilværelse på kanten af samfundet. Sylvia flytter nemlig midlertidigt og lidt tilfældigt ind hos narkohandleren Lisbeth, hvorved Sylvia (og læseren) bliver præsenteret for en livsstil og måde at leve på, som på den ene side adskiller sig fra de fleste (et rend af narkokøbere, ransagning i lejligheden) og på den anden side alligevel er ret almindeligt med kaffe og kagebagning.

Ude bedst går en anelse i tomgang i midten af bogen, her bruger forfatteren for meget hverdagskedeligt krudt på opholdet hos Lisbeth. Men hold fast, for Ude bedst kommer op i opdrejninger igen i mødet med datteren, hendes tidligere ægtefælle og dennes nye kæreste. Og det er i samspillet mellem disse og Sylvias overvejelser om sit liv, at man som læser måske kan blive en smule klogere på, hvem vi selv er og hvorfor vi vælger vores liv som vi gør.

Sara Kadefors, Ude bedst, Forlaget Aronsen, Oversat af Jette Røssell, 336 sider, Marts 2011.