// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Henrik Ibsen: Peer Gynt
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Henrik Ibsen: Peer Gynt

Skrevet af den 1. april 2025 – 05:32Ingen kommentarer

“Ibsen ændrede teatret for altid. Der er selvfølgelig andre måder at lave teater på end hans, men så fundamental var den ændring, han satte i værk, at den vestlige verdens teater aldrig igen er blevet, som det var før Ibsen.” – Thomas Bredsdorff

Henrik Ibsen (1828-1906) er nok allermest kendt for dramaet “Et dukkehjem”, som er historien om Nora, der forlader mand og børn, da hun indser, at hun blot behandles som en dukke og ikke respekteres for det menneske, hun er. Stykket havde verdenspremiere på Det Kongelige Teater i København i 1879.

Ibsen betragtes som en af de vigtigste forfattere i Det Moderne Gennembrud, og en af de vigtigste dramatikere i teaterhistorien. Nu kommer det monumentale digterværk Peer Gynt i en nyoversættelse af Søren R. Fauth. Stykket har netop været opført i Skuespillerhuset og fået stormende anmeldelser. Hvis det stadig går nu, så tag endelig ind og se det. Temaerne livsløgn og flugt (fra sig selv) er (desværre) lige så relevante i dag, som da Ibsen skrev stykket for godt 150 år siden.

Peer Gynt figuren er vanvittig interessant. Han opdrages af sin mor Åse, efter at hans far har formøblet deres hjem og formue, og er gået til i alkohol, og siden har forladt Peer og hans mor. Med faldet ned i fattigdom og faderløshed forsvinder venner og netværk. Peer prøver at kompensere for den sociale deroute ved at leve i sin helt egen fantasiverden. I myternes land indgår han en pagt med en trold, som lyder “Vær dig selv – nok”.

Stykket, som er baseret på Asbjørnsens norske eventyr, bliver betragtet som en nordisk faustfortælling. Myter og folklore forenes med Ibsens eksistentielle drama om at finde sig selv. Peer Gynt udnytter hele tiden andre i sin jagt på egen lykke. Han flygter fra ansvaret og lægger al moral og empati bag sig. Og vi kan spejle mange af verdens ledere i Peer Gynts uhyggelige “målet helliger midlet”-filosofi. Ibsens fremstilling af mennesket, der er drevet skjulte psykiske kræfter fyldt med hemmeligheder, kan lære os meget om menneskets – og umenneskets karakter. Hold nu op, hvor er det interessant. Endnu en stor klassiker, der perspektiverer vores verdensopfattelse og hjælper os med at forstå vor tids tænkning på mange planer.

Et kæmpestort hurra for Søren R. Fauths nyoversættelse, som atter forankrer Ibsen i moderne teater, fuldstændig som han fortjener.

Henrik Ibsen, Peer Gynt, Forlaget Sisyfos, 288 sider, oversat af Søren R. Fauth, udkom den 18. januar 2025.

Der er lukket for kommentarer.