// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Péter Nádas: Bibelen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Péter Nádas: Bibelen

Skrevet af den 2. juni 2024 – 05:08Ingen kommentarer

“Jeg styrede ind i mørket. Frygten blev besejret af en anden og større frygt, og den egentlige skræk for natten opløste sig i den indre angst.”

Den ungarnske forfatter Péter Nádas (f. 1942) er nok mest kendt for det monumentariske trebindsværk “Parallelle historier”, som det tog ham 18 år at skrive. Han anses for at være en af de vigtigste nulevende europæiske forfattere, og nævnes ofte som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

“Bibelen” er Nádas’ debutroman fra 1967, og er, ulig mange af hans øvrige murstensværker, en kortere bog. I “Bibelen” giver forfatteren et enestående og rammende portræt af, hvad undertrykkelse og frygt kan føre til. Og det er virkelig barsk læsning.

Scenen er sat i Ungarn i 1950’erne, hvor landet var underlagt et jernhårdt stalinistisk diktatur. Her nyder drengen Gyuri og hans familie de mange fordele, der er ved at være loyale partisoldater. Stor skøn villa, tjenestepige og stort set alt, hvad hjertet begærer.

Men der er slanger i paradiset, for den nye kommunistiske stats brutalitet, der hviler overalt, som en tung jernhandske, gør Gyuri utryg og angst. En angst, der manifesterer sig i de mest grufulde, sadistiske handlinger. Blandt andet banker han i starten af romanen familiens hund til døde:

“Der lå et lugejern i græsset ved siden af mig. Langsomt og klar i hovedet rakte jeg ud efter det. Meta lagde sig fladt ned mod jorden med et bedende udtryk. Jeg begyndte at slå. Blodet dryppede fra dens krop. Ved første slag gøede den endnu, så lukkede den øjnene og tålte i stilhed, at dens hud og kød bristede…”

Mesterligt beskrives det, hvordan et diktatur opløser individet og moralen. Hvordan spænding opstår mellem mennesker under pres. Ubarmhjertigt og med stor sproglig præcision skriver værket sig helt ind i den dybeste ondskab, den spontane sadisme, den mørkeste frygt, volden og den altoverskyggende angst, som de uundgåelige psykologiske mekanismer, en opløst omverden kan sætte i gang. Og ulykkeligvis kunne den ligeså godt være skrevet i går.

For hvad sker der med mennesker, der vokser op under den kulsorte skygge af krig, rædsel og frihedsberøvelse?

Nádas formår virtuost at tage os med ind i mødet mellem skyld og uskyld, og vider os, hvordan forskellige samfundslag- og forhold påvirker mennesket. Uden nåde skildrer han den diffuse paranoia, som undertrykkelse skaber på både det personlige og samfundsmæssige plan. Men ulig George Orwells fremtidsdystopi “1984”, som nærværende værk har flere temaer til fælles med, er denne roman sat i en realpolitisk og historisk samtid. Og netop det, gør den til noget af det mest uhyggelige, jeg længe har læst.

Man kan ikke kalde bogen for et behageligt møde. Men den står som et blændende skrift over, hvordan verdens kaos og ustabilitet påvirker mennesket på godt og – især – ondt.

Nádas startede sin karriere som fotojournalist, og begyndte at skrive mens han var i 20’erne. Han blev forældreløs fra en tidlig alder; hans mor døde relativt tidligt af sygdom (i 1953), og hans far tog livet af sig i 1958 efter anklager om underslæb. Begge forældre var illegale kommunister under 2. Verdenskrig. De boede i Budapest, da byen blev belejret af Den Røde Hær.

Péter Nádas, Bibelen, Sisyfos, 108 sider, Oktober 2023, oversat af Morten Østergaard Rasmussen.

Der er lukket for kommentarer.