// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Arne Dahl: I cirklens centrum
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Arne Dahl: I cirklens centrum

Skrevet af den 22. marts 2024 – 05:25Ingen kommentarer

Jeg har altid været begejstret for den svenske krimiforfatter Arne Dahl, og hans mesterlige spændingsromaner, der, med den underlæggende samfundskritik, sender tankerne i retning af den legendariske forfatterduo Sjöwall og Wahlöö og deres ikoniske krimiserie med Martin Beck. Blot skrevet stærkt og vedkommende ind i nutiden.

Arne Dahl, der er et synonym for forfatteren og litteraturkritikeren Jan Arnald, er mest kendt for den prisbel√łnnede og filmatiserede serie om A-Gruppen, der siden blev til Opcop. Senere kom Berger og Blom. Alle fremragende krimier med masser af dybde og litter√¶r tyngde.

Nu udkommer Dahl med det f√łrste bind i en ny serie om “Nova-gruppen”, som er en afdeling for s√¶rlig kriminalitet. Gruppen ledes af den sm√•kontroversielle kriminalkommiss√¶r Eva Nyman, som ikke har det k√łnneste CV med sig. Da hun f√•r tilsendt et mystisk brev samtidig med, at en r√¶kke eksplosioner finder sted og dr√¶ber tilsyneladende uskyldige mennesker, s√¶ttes en jagt ind, der forgrener sig til en masse spor.

De forf√łlges ih√¶rdigt af Nova-gruppens medlemmer, der alle har hver deres spidskompetence, og alle b√¶rer p√• hver deres historie, som vi f√•r foldet ud i sm√•bidder undervejs. Nogle af dem kommer vi mere ind p√• livet af end andre, men mon ikke de udfoldes i de kommende bind. Det lover i hvert fald godt.

Det bliver klart, at angrebene er klimarelaterede, og der bliver lagt flere og flere gåder ud, i form af breve til Eva Nyman. En mistænkt indkredses, men hele tiden er vi i tvivl om, hvad der egentlig foregår. Hvem er det egentlig, der står i cirklens centrum og orkestrerer drabene?

“I cirklens centrum” er Arne Dahl, n√•r han er allerbedst. Intet er som det synes, og det detaljerige plot, er en sand krimimester v√¶rdig. Samtidig f√•r vi indblik i en af tidens store tendenser; survivalisme og prepping, som Dahl selvf√łlgelig ogs√• har en finurlig kommentar til.

“Jeg vil lave en tydelig erkl√¶ring om vores tid og tilstand, vi befinder os i”, siger Dahl i forlagets pressemeddelse. Og det er lige pr√¶cis det, han g√łr – p√• mest nervepirrende vis. For kan vi leve som survivalister i vores eget parallelsamfund? Hvis ja, hvilket liv bliver der s√• tale om? Og hvordan kommer vi de kommende klimakatastrofer til livs? Er der en demokratisk m√•de? Intet er sort/hvidt hos Dahl, men han f√•r os til at reflektere.

Plottet indkredses fra mange sider Рog synspunkter Рqua gruppens flertallige spidskompetencer, og de mange spor holder læseren spændt som en bue til sidste punktum. Hold nu op, hvor var jeg godt underholdt og, hvor jeg glæder mig til nummer to i serien udkommer!

Arne Dahl, I cirklens centrum, Modtryk, 376 sider, 1. marts 2024.

Der er lukket for kommentarer.