// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alexia Bohwim: Frognerfisser
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Roman

Alexia Bohwim: Frognerfisser

Skrevet af den 12. november 2010 – 06:37Ingen kommentarer

Efter at have læst bagsideteksten af Alexia Bohwins Frognerfisser om to kvinder, der vokser op i Oslos velhaverkvarter i 80´erne og 90´erne havde jeg en forventning om at jeg nok ville blive forarget. De to kvinder vælter sig nemlig i sprut, stoffer og sex – selv efter de bliver mødre og bør slå sig lidt til ro. Karaktererne i Frognerfisser trængte dog ikke for alvor ind under huden på mig.

Frognerfisser er ellers en hæsblæsende fortælling om livet set fra den ene af kvindernes – Billie – synspunkt. Livet handler om jagten på den næste fest, herunder rusen og fangsten (mænd), hendes bedste veninde og først derefter børnene. Man får et indtryk af en relativ ressourcestærk Billie med pæren i orden og støtte fra familien og som sætter sig selv og sine behov før andre. Modsat de fleste andre mennesker modnes hun ikke synderligt i takt med at hun bliver ældre og får ansvar for sine børn.

Har man ikke besøgt Oslo bliver rejsen rundt i de forskellige bydele med besøg på barer, værtshuse og caféer hurtigt til en lang opremsning af steder, man som læser kan have svært ved skelne fra hinanden. Ligesom der er forskel på at vokse op i Sydhavnen, i Herlev eller i Gentofte, er der også forskel på bydelene i og omkring Oslo, men desværre er de kun overfladisk beskrevet, og ikke med en sådan nerve at læseren rigtig kan fornemme nuancerne.

Selvom Frognerfisser ikke har samme intense fortællestil om misbrugsmiljøet, som vi for eksempel oplever det i Jakob Ejersbos fantastiske Nordkraft fra 2002, er der alligevel noget særegent (for eksempel sproget, både i dialogerne men også i fortællingen i sig selv) over bogen som gør, at den alligevel skal anbefales. Og så blev jeg måske alligevel en smule forarget over de selvoptagede dåser, der fortsatte det frie teenageliv ind i 30´erne. Og det at kunne forarge selv en smule er vel også en kvalitet i litteraturen?

Alexia Bohwim, Frognerfisser, EC-Edition, November 2010, 283 sider, Oversat fra norsk af Per H. Jacobsen.