// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Annie Ernaux: Skammen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Annie Ernaux: Skammen

Skrevet af den 15. november 2022 – 06:20Ingen kommentarer

‚ÄĚMin far ville sl√• min mor ihjel en s√łndag i juni f√łrst p√• eftermiddagen‚ÄĚ. S√•ledes starter Annie Ernaux‚Äô nyeste bog, Skammen. En fort√¶lling om en oplevelse hun havde, da hun var 12 √•r, og som har fulgt hende siden.

Episoden g√•r ubem√¶rket hen, som var den aldrig sket, og efterh√•nden som Annie pr√łver at genskabe de minder, hun har fra den tid, husker hun, at de den selvsamme eftermiddag tager p√• en familiecykeltur, som om var intet h√¶ndt. Annie derimod er forandret for altid. Hun er blevet voksen f√łr tid.

Skammen er skrevet √•rtier efter den skels√¶ttende dag, og med voksne √łjne ser Annie n√¶rmere p√• sine for√¶ldres forhold og deres br√¶ndende √łnske om social fremgang og en stor skam over det, de kom fra. For Annies for√¶ldre ejer en k√łbmandsforretning i den lille by Yvetot i Normandiet. De var overbeskyttende og pr√łvede at beskytte hende fra alt, hvad andre teenageb√łrn kunne blive udsat for. Annie er som barn derfor meget alene og kun i selskab med sine b√łger og tanker. Hun g√•r p√• en streng katolsk kostskole og er et af de begavede b√łrn p√• skolen til stor begejstring for hendes far, mindre for hendes mor, der ikke forst√•r hendes behov for at studere. Et minefelt i det lille hjem ‚Äď m√•ske det, der dengang fik hendes far til at se r√łdt.

Som med alle Ernaux‚Äô b√łger f√łler jeg mig enormt draget af hendes ord. Skammen er en kort bog p√• kun 120 sider, men med s√• meget historie ‚Äď b√•de det sagte og det usagte. Jeg l√¶ste for en del √•r siden Pigen fra ‚Äô58 ‚Äď en autofiktive beretning om, hvad der h√¶ndte i sommeren ‚Äô58, da Annie som 18-√•rig arbejdede som p√¶dagog p√• feriekolonien S i Normandiet. Skammen er s√•ledes tiden f√łr den og helt sikkert en bog, du m√• l√¶se, hvis du √łnsker et st√łrre kendskab til denne fantastiske forfatter.

Annie Ernaux blev i √•r tildelt Nobelprisen i litteratur, fordi hun “konsekvent og fra forskellige vinkler udforsker et liv pr√¶get af st√¶rke forskelle med hensyn til k√łn, sprog og klasse”. Jeg kan ikke komme p√• nogen anden, der fortjener den mere end hende.

Læs også vores anmeldelser af hendes hovedværk Årene samt Hændelsen og Simpel lidenskab.

Annie Ernaux: Skammen, Gads forlag, oversat af Lilian Munk Rösing & Birte Dalgreen, 120 sider, oktober 2022

Der er lukket for kommentarer.