// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kate Quinn: Diamantblikket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Spænding

Kate Quinn: Diamantblikket

Skrevet af den 2. november 2022 – 06:41Ingen kommentarer

Så har Kate Quinn atter skrevet en bog bygget på en sand historie fra anden verdenskrig. Denne gang fortæller hun historien om en studerende fra Kiev, som blev historiens mest dødbringende kvindelige snigskytte, som amerikanerne gav kælenavnet Lady Death.

Ljudmila Pavlitjenko, kaldet Mila, blev i en meget ung alder forført af en ældre mand, som hun fik et barn med. Han var dog ikke interesseret i at opgive sine ungkarleprivilegier og forlod Mila og deres søn, dog uden at ville give hende skilsmisse.

Da Hitler invaderede Sovjetunionen besluttede Mila, som var en habil skytte, at droppe historiestudiet og efterlade sin søn hos bedsteforældrene og i stedet tage kampen op mod nazisterne. Hun blev i løbet af kort tid en livsfarlig snigskytte, som dræbte mere end 300 tyskere. Hun blev en nationalhelt, og man besluttede fra Sovjetunionens side at bruge hende i deres propagandamaskine, så hun blev sendt på charmetur til USA.

Mila var dog ikke meget for al den stads, der blev gjort af hende i Washington, og hun var ikke meget for at følge Sovjetunionens manuskript, når hun skulle svare på spørgsmål fra den nysgerrige presse. Hun følte sig hurtigt ensom og isoleret, men mod alle odds spirede et venskab mellem Mila og den amerikanske førstedame Eleanor Roosevelt. Venskabet fik stor betydning for begge kvinder.

Diamantblikket er Milas historie fortalt på baggrund af utallige kilder, men også med visse kreative friheder fra forfatterens side. Bogen giver et spændende indblik i livet i den sovjetiske hær under krigen og er en utrolig beretning om en ung kvindes ukuelighed og kamp for frihed.

Jeg var dog ikke så grebet af bogen, som jeg tidligere har været af Kate Quinns romaner. Om det er på grund af den nuværende situation med Ruslands vanvittige krig mod Ukraine, skal jeg ikke kunne sige, men jeg følte ikke den store sympati med Mila gennem hendes kvaler. Det er dog stadig en anbefalelsesværdig bog, hvis man gerne vil læse historier om 2. verdenskrig inspireret af virkelige hændelser.

Du kan finde inspiration til mere læsning om 2. verdenskrig her.

Kate Quinn, Diamantblikket, HarperCollins, 491 sider, oversat af Merete Rostrup Fleischer, august 2022

Der er lukket for kommentarer.