// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christina Baker Kline: De forviste
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman

Christina Baker Kline: De forviste

Skrevet af den 16. maj 2022 – 06:25Ingen kommentarer

De forviste er en stærk roman om et mørkt kapitel i Storbritanniens historie, hvor man sendte uønskede eksistenser såsom kriminelle, prostituerede og andre, der var faldet i unåde, med skib til Australien til afsoning af deres straf i uhumske fængsler og uden mulighed for at vende tilbage til deres hjemland. De forviste er fiktion, men bygger på historiske begivenheder.

I bogen følger vi tre kvindeskæbner i 1800-tallet. Evangeline er guvernante hos en rig familie i London. Hun bliver forført af familiens ældste søn og bliver gravid. Herefter bliver hun anklaget for at stjæle fra familien og bliver fængslet. Kort efter sendes hun ud på en lang, farefuld færd til straffekolonien i Australien – en sejltur, der er så lang, at hun vil skulle føde sit barn om bord på skibet. På turen møder hun Hazel, som også er dømt for tyveri. Hazel er en erfaren jordemoder, som desuden kender til naturmedicin, så hun hjælper fangerne ombord.

I Australien bliver aboriginske Mathinna, der er forældreløs, mod sin vilje tvunget væk fra sit folk og tvangsadopteret af det engelske guvernørpar. Hos dem skal hun leve på engelsk vis og bliver vist frem for parrets gæster som en kuriositet – en vild, som de har formået at tæmme. Mathinna er dog ensom og den eneste farvede i byen, og da guvernørparret beslutter at rejse hjem til England, bliver hun efterladt og overladt til sin egen skæbne – et barn helt alene i en fremmed verden.

Christina Baker Kline er en eminent historiefortæller, som formår at gøre fortiden levende og belyse dele af historien, som ellers ivrigt er forsøgt gemt væk. Selvom bogen er en meget barsk skildring af kvindeliv i 1800-tallet, så skaber Klines indlevende beskrivelse af kvindernes sammenhold håb om bedre tider for dem. De tre kvinders forskellige historier giver hver flere perspektiver til fortællingen om bl.a. klasse og social status, kolonisering, race, objektivering og kønsdynamik.

Lige så rystende det var at læse om de forhold, som fangerne levede under, hvor de bl.a. hverken måtte tale, le, fløjte eller synge, for så blev de sat i isolation som straf, og de ydmygelser, som kvinderne måtte finde sig i, blot fordi de var kvinder, lige så hjertevarmende var det at læse om den barmhjertighed, de viser hinanden og andre på samfundets bund. Fortællingen illustrerer på brutal vis kvinders lave status i samfundet dengang, og hvordan hver dag var en kamp for overlevelse. Bogen er tydeligvis grundigt researchet og utroligt velskrevet, men også hård at læse på grund af de forhold, de tre kvinder må udholde. Det er dog både indignationen, forfærdelsen og håbet værd at læse denne perle af en bog.

Hvis du er fan af historisk fiktion, kan jeg desuden varmt anbefale Klines første bog, Pigen uden navn, Martha Hall Kellys Solsikkesøstrene og Martin Jensens Døden er et øjeblik.

Christina Baker Kline, De forviste, Gads Forlag, 376 sider, oversat af Birgitte Brix, udkom 24. februar 2022

Der er lukket for kommentarer.