// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Heather Morris: Historier om håb
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie

Heather Morris: Historier om håb

Skrevet af den 6. juni 2022 – 06:57Ingen kommentarer

Endnu en perle fra Heather Morris! Denne gang er det dog ikke historisk fiktion bygget på virkelige begivenheder, men hendes personlige fortælling om forholdet til bl.a. Lale Sokolov, Tatovøren fra Auschwitz, og samtidig en virkelig fængslende historie om håb, om at lytte og om, at vores relationer til andre mennesker er det vigtigste i verden.

Som Lale sagde: ”Det betyder ikke noget, hvilken farve din hud, religion, etnicitet eller seksuelle orientering er. Vi bløder alle den samme farve.”

I bogen fortæller Morris om, hvordan hun oprindeligt kom i kontakt med Lale, og hvordan deres professionelle relation udviklede sig til et nært venskab, blandt andet fordi hun forstod kunsten at lytte – virkelig lytte – og at gøre sig sårbar og lade ham se det, hvilket fik Lale til at åbne sig og tale om de meget svære ting, han havde været igennem.

Hun fortæller også, hvordan hun lærte at lytte, og hvad vi alle kan lære, hvis vi tager os tid til at stoppe op og lytte til hinanden. Det vigtige er i virkeligheden ikke så meget, hvad folk siger, men at de føler sig hørt. Hun mener, at kun ved at lytte til andres fortælling kan vi føle empati med hinanden, give alle en stemme og skabe et håb i dem, vi lytter til, om at der er et andet menneske, der bekymrer sig om dem. Sådan giver vi håb til andre. Ligeledes mener Morris, at vi i sidste ende ville kunne lære utroligt meget om hinanden, hvis blot vi holdt op med at tale og begyndte at lytte mere. Men nu til dags er det største kommunikationsproblem, at vi ikke lytter for at forstå, men for at svare.

I bogen kommer Morris med gode råd til at være en god lytter. Det handler om at være åben og tålmodig, og vigtigst af alt må man ikke dømme. Nøglen til at blive en god lytter og støtte andre er først og fremmest at have et godt og solidt forhold til sig selv. Man kan ikke hjælpe eller forstå andre, hvis man ikke kan hjælpe og forstå sig selv.

Det at lytte er en kunstart, og det er Morris’ håb, at læseren vil lytte mere aktivt, når man har læst bogen. Det synes jeg bestemt, hun opnår. Hun får gentaget sig selv lidt til slut, men jeg sad alligevel tilbage med følelsen af at have læst en meget smuk og rørende bog. Endnu engang får Heather Morris min varmeste anbefaling.

Du kan læse vores anmeldelser af hendes andre bøger her.

Heather Morris, Historier om håb, Forlaget Aronsen, 336 sider, oversat af Anna Chris Thompson, udkom 11. februar 2022

Der er lukket for kommentarer.