// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Lev Tolstoj: Anna Karenina
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Lev Tolstoj: Anna Karenina

Skrevet af den 5. november 2022 – 06:38Ingen kommentarer

Dr√łmmer du om at l√¶se flere klassikere? Jeg fors√łger at l√¶se mindst √©n klassiker om √•ret, og i √•r har jeg kastet mig over Gyldendals smukke genudgivelse af Lev Tolstojs Anna Karenina i to bind.

I Moskva i tsartidens Rusland bliver levemanden Stepan Oblonskij afsl√łret i at have en aff√¶re med sine b√łrns guvernante. Han er fortvivlet ved udsigten til at miste sin kone, Dolly, s√• han sender bud efter sin smukke s√łster, Anna Karenina, fra Petersborg, s√• hun kan m√¶gle i striden. Anna form√•r at klinke sk√•rene i broderens √¶gteskab, men hun kommer til at betale en h√łj pris.

I forbindelse med bes√łget m√łder hun nemlig den rige ungkarl grev Vronskij, som bejler til Dollys lilles√łster Kitty, og Vronskij og Anna forelsker sig hovedkulds i hinanden. Det er den type k√¶rlighed, som ikke lader sig holde nede, og Anna v√¶lger i sidste ende at forlade sin mand og s√łn til fordel for Vronskij, hvilket skaber stor skandale i de fine kredse, som Anna og Vronskij f√¶rdes i. De isoleres n√¶sten fuldst√¶ndigt og m√• nu k√¶mpe h√•rdt for, at livet bliver nogenlunde t√•leligt at leve.

Efter at have v√¶ret i dyb krise grundet Vronskijs afvisning finder Kitty k√¶rligheden p√• ny i den rige Levin og flytter p√• landet med ham, hvor han skal drive familiens landbrug videre efter farens d√łd. Han er ikke den typiske jordejer, for han g√•r i marken sammen med arbejderne og overvejer, hvordan b√•de landbruget og arbejdernes forhold kan forbedres.

Lad det v√¶re sagt med det samme ‚Äď Anna Karenina er ikke en nem bog at l√¶se. Det kr√¶ver noget af l√¶seren at komme igennem de 946 sider, for skrivestilen er noget helt andet, end vi er vant til nu til dags, og der er mange lange beskrivelser af overvejelser om russisk landbrug og filosofiske sp√łrgsm√•l, som til tider er lidt langh√•rede.

Der er utroligt mange lag i historien og rigtig mange personer, som vi f√łlger p√• kryds og tv√¶rs. Det er med at holde tungen lige i munden med de mange russiske navne ‚Äď is√¶r fordi den samme person kaldes forskellige navne alt efter den talendes relation til vedkommende.

Men der er en grund til at bogen beskrives som et mesterv√¶rk. Fort√¶llingen er et af de rigeste portr√¶tter af Rusland, der er skrevet, og det er samtidig historien om en k√¶rlighed, der trodser alle normer og konventioner. Det er historien om en kvinde, som ikke er tilfreds med sin livssituation og derfor tager den st√łrste chance af alle og v√¶lger k√¶rligheden frem for tryghed, stabilitet og √łkonomisk sikkerhed. Hun bliver med sit valg en paria i hele sin omgangskreds, og ingen vil l√¶ngere vide af hende. Det driver hende ud i en eksistentiel krise, hvor ogs√• sorgen over at have mistet kontakten med sin s√łn fylder. Alligevel var det sv√¶rt at have sympati med hende, fordi hun ogs√• er utrolig dramatisk og urimelig i sine tanker og udfald mod Vronskij. Jeg fik tanken, at hun m√•ske i virkeligheden led af en eller flere psykiske lidelser. Hendes tanker og handlinger er i hvert fald ikke rationelle.

I det hele taget fandt jeg Levin og hans historie mere interessant end historien om Anna ‚Äď nok fordi han er langt mere sympatisk. Han skulle efter sigende i en vis udstr√¶kning v√¶re taler√łr eller alter ego for Tolstoj, hvis fornavn som bekendt er Lev, s√• m√•ske er det ogs√• en grund til, at han fremst√•r i et gunstigt lys.

Selvom historien sine steder var langsommelig og tr√¶g, er jeg glad for, at jeg fik l√¶st dette mesterv√¶rk, som var de mange timer v√¶rd. Der g√•r dog nok lidt tid, f√łr jeg kaster mig over Tolstoj igen.

Du kan finde inspiration til flere klassikere her.

Lev Tolstoj, Anna Karenina, Gyldendal, 946 sider, oversat af Marie Tetzlaff, november 2021 (oprindeligt 1878)

Der er lukket for kommentarer.