// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jo Nesbø: Jalousimanden og andre fortællinger
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Noveller

Jo Nesbø: Jalousimanden og andre fortællinger

Skrevet af den 6. oktober 2021 – 06:01Ingen kommentarer

Vi plejer at kende Jo Nesbø som krimiforfatter, men denne gang får vi en novellesamling fra hans hånd. Jeg var derfor noget spændt på, om hans grumme fortællinger ville egne sig til dette format, da han oftest bruger meget plads på at bygge den dystre stemning op.

Bogen indeholder syv noveller, der alle kredser om de grimmeste følelser i mennesket – jalousi, begær og hævntørst.

I novellen Jalousimanden møder vi politimanden, de kalder Jalousimanden, da han som følge af sine egne barske erfaringer er blevet ekspert i jalousi. Han skal forsøge at opklare, hvad der er sket, da en tysk turist bliver meldt savnet på en græsk ø.

I de andre noveller møder vi kvinden, der efter sin mands utroskab har hyret et firma til at tage livet af hende på et ukendt tidspunkt inden for de næste par uger; 7-Eleven-medarbejderen, der hader når folk springer over i køen; renovationsmedarbejderen hvis kone muligvis har en affære med sin kollega; manden hvis ekskone er død under mystiske omstændigheder; forfatteren, som digter historier hele tiden; og taxachaufføren, som finder sin kones ørering i vognmandens bil.

Fælles for historierne er emner som svigt, utroskab og hævn serveret på ægte Nesbøsk manér med et djævelsk tvist. Han formår på mesterlig vis at tegne et billede af de potentielt dødelige udfald af menneskets stærkeste følelser. Novellerne er utrolig velskrevne og har alle en overraskende slutning, men jeg synes nu, at Nesbø er bedre, når han har flere sider at brede sig på. Når det så er sagt, er novellerne bestemt læseværdige. Jeg håber dog, at han snart tager fat i Harry Hole-universet igen, hvor han er allerbedst.

Du kan læse vores anmeldelser af andre af hans bøger her.

Jo Nesbø, Jalousimanden og andre fortællinger, Modtryk, 267 sider, oversat af Allan Hilton Andersen, juni 2021

Der er lukket for kommentarer.