// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kjeld von Folsach, Joachim Meyer og Peter Wandel: Kamp, jagt og pragt – våben fra den islamiske verden 1500-1850
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Kunst

Kjeld von Folsach, Joachim Meyer og Peter Wandel: Kamp, jagt og pragt – våben fra den islamiske verden 1500-1850

Skrevet af den 23. maj 2021 – 04:35Ingen kommentarer

Jeg er dybt begejstret for museumskataloger i bogformat. Kataloget til særudstillingen “Kamp, jagt og pragt – våben fra den islamiske verden 1500-1850”, som lige nu vises på Davids Samling i anledning af genåbningen, er ingen undtagelse. Kataloget er en 296 lang både smuk, indbydende og informativ bog, flot udført af forlaget Strandberg Publishing, som er kendt for deres gennemførte kvalitetsudgivelser.

Som mange andre kulturinstitioner, der har måttet lukke ned på grund af Koronaen, har Davids Samling ikke ligget på den lade side. De har derimod brugt kræfterne på at skabe museets største særudstilling nogensinde. Davids Samling råder over en af verdens fineste samlinger af islamisk kunst og kunsthåndværk fra før 1850. Udstillingen fokuserer på våben og tilbehør fra den islamiske verden, og mange af genstandene udstilles for første gang. De er fremstillet mellem 1500-1850 og stammer fra det vestlige Afrika og hele vejen til Indien. Mere nøjagtigt er det 151 prægtigt udførte gentande, funklende og ubegribeligt smukke, der udstilles.

Alt dette gengives i kataloget, der gengiver smukke billeder af både våben og miniaturer, der fremstiller kampscener og jagt. De enkle udstillingsbilleder gennemgås grundigt med en fyldig tekst, der meget overskueligt er placeret ved siden af billedet. Værket indledes med en række essays, der er skrevet af eksperter på hvert deres område. For eksempel Kamp og krig eller indskrifter på de islamiske våben. Kataloget i sig selv er spændende læsning, men giver også en stor appetit og lyst til at se udstillingen. Jeg glæder mig i hvert til at besøge museet.

Udstillingen og kataloget er højaktuelt, fordi det tager stilling til Islams holdning til krig og terror, og der bliver ikke lagt fingre imellem. Kamp og aggression har, ifølge forfatterne, spillet en central rolle siden dens opståen. Det gives der en række velvalgte historiske begrundelser for. Interessant er det, at der også vises miniaturebilleder af Muhammed, hvor han optræder i krigs- og voldssituationer. Muhammed er dog altid selv våbenløs, og hans ansigt sløret. Koranen indeholder meget få direkte beskrivelser af våben, men inskriptionerne på våbnene indeholder citater fra Koranen, hvor der opfordres til kamp mod ikke troende. En del af korancitaterne på disse våben mener forfatterne også anvendes som magisk beskyttelse.

Meget interessant skildres også jagten. Billedsiden udstiller og fremstiller jagten som symbol på fyrstens magt og rigdom. Det har også den betydning, at de våben, der bruges i jagten er meget æstetiske, og derfor er det en stor kunstnerisk oplevelse at læse kataloget eller besøge Davids Samling, og se de mange både smukke og interessante effekter. Værket er overskueligt og letlæst, så det er tilgængelig for enhver, der har interesse for Islams holdning til krig, jagt og pragt.

Det er et fuldstændig fantastisk værk! Udstillingen kan ses på Davids Samling i København fra den 21. april til den 26. september 2021.

Kjeld von Folsach, Joachim Meyer og Peter Wandel: Kamp, jagt og pragt – våben fra den islamiske verden 1500-1850, Strandberg Publishing, 296 sider, rigt illustreret, udgivet den 26. marts 2021.

Der er lukket for kommentarer.