// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Amanda Gorman: Bjerget vi bestiger – et digt til vores samtid
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Amanda Gorman: Bjerget vi bestiger – et digt til vores samtid

Skrevet af den 13. juli 2021 – 06:20Ingen kommentarer

“Vi vil genopbygge, genforene og gendanne / I hver en krog af vores nation, / I hver en flække af vores fædreland, / Vores folk, mangfoldige og trofaste / som vi er. / Vi vil rejse os, sårede, men smukke”.Amanda Gorman.

Joe Bidens indsættelsesceremoni den 20. januar 2021 var på alle måder skelsættende. Ikke bare var den et vigtig vendepunkt i amerikansk politik. Men at USA’s 46. præsident havde inviteret den amerikanske digter og aktivist Amanda Gorman til at optræde med sit digt “The Hill We Climb” efter sin tiltrædelsestale, kastede et helt særligt lys over begivenenheden.

Det stærkt symbolske i at lade en ung, sort kvinde vise poesiens magt og evne til at skabe håb greb de fleste om hjertet. Som Oprah Winfrey skriver i sit forord til nærværende værk:

“Hun var nøjagtigt, hvad vi havde ventet på, denne ‘spinkle sorte pige, en efterkommer af slavegjorte’, som viste os vores sande jeg, vores menneskelige arv, vores hjerte. Enhver, som så med, oplevede en følelse af håb og forundring over at overvære det bedste, vi er og kan være, inkarneret i en 22-årig – landets hidtil yngste digter ved en præsidentindsættelse.”

Jeg blev selv dybt grebet af denne unge spoken-word kunstner, der i sin gule dragt og røde hat, lyste op denne mørke januardag. Ikke bare med sit væsen og sin intensitet, men med sine ord. Med poesi.

Mange anmeldere har diskuteret kvaliteten af det verdenshistoriske digt, der blandt beskyldes for at være naivt og uoriginalt. Men nærværende læser, mener at digtet skal ses og læses i den kontekst, det optrådte i. Nemlig som et lejlighedsdigt, skrevet til historisk begivenhed med hele verden som publikum. Som et poetisk, statement, der viser at poesi kan samle mennesker. Jovist blev digtet en succes, fordi det var så forrygende fremført. Jovist talte det lige ind i demokraternes hjerte, og gav styrke til de millioner af mennesker, som har været underlagt Trumps umoralske og kaotiske regering. Jovist lånte digtet fra denne sorg og desperation.

Men var det nu også så galt? Gormans ord formåede i et lysende øjeblik at samle tilhørerne fremfor at splitte. At sætte ord på en fælles sorg. At sprede lys i mørket. At vise hvad poesien kan, når den er allerbedst – nemlig at give os håb, og at give os et nyt syn på verden. Det i sig selv er mageløst.

Man skal også holde sig for øje, at digtet udspringer af den amerikanske spoken-word-genre, som ligger tættere på det talte sprog end klassisk lyrik, og at performance, flow og rytme spiller en stor rolle.

Der er ingen tvivl om, at “The Hill We Climb” vil gå over historien. Og det er en stor sejr for poesien.

Man kan følge Amanda Gorman på Instagram, hvor hun dybt engageret taler for miljøet, retfærdighed mellem racerne og lighed mellem kønnene.

Amanda Gorman: Bjerget vi bestiger – et digt til vores tid, Lindhardt og Ringhof, 60 sider, fremragende oversat af Naiha Khiljee, udkommet den 31. marts 2021.

Der er lukket for kommentarer.