// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Antonio Iturbe: Bibliotekaren fra Auschwitz
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historisk roman, Krige

Antonio Iturbe: Bibliotekaren fra Auschwitz

Skrevet af den 11. maj 2021 – 05:29Ingen kommentarer

Der er efterh√•nden meget f√• mennesker tilbage i verden, som var f√łrsteh√•ndsvidne til nazisternes grusomheder under 2. verdenskrig. En af de f√• er 91-√•rige Dita Kraus, hvis historie Bibliotekaren fra Auschwitz er baseret p√•. Hun blev sammen med sine for√¶ldre sendt via Terezin-ghettoen i Prag til Auschwitz, hvor hun fik overdraget det vigtige, men farlige hverv at passe p√• det hemmelige bibliotek i Blok 31 ‚Äď b√łrnenes barak.

Biblioteket bestod kun af otte b√łger, som det var lykkedes enkelte fanger at smugle ind i lejren. B√łger var dog strengt forbudte, og det var forbundet med d√łdsstraf, hvis man blev taget med en bog. Men Dita s√•, hvordan b√łgerne bragte liv og gl√¶de til b√łrnene i barakken, hvordan det gav deres fantasi vinger, som transporterede dem langt v√¶k fra lejrens r√¶dsler til sp√¶ndende steder overalt i verden, og hvordan historierne afledte deres opm√¶rksomhed fra den altoverskyggende sult, om end blot kortvarigt. Og hun vidste, at hendes arbejde var vigtigt, selvom det kunne virke ubetydeligt i kampen for overlevelse.

Mens dagene gik, undrede fangerne sig over, hvorfor der var blevet oprettet en familielejr, hvor for√¶ldre og b√łrn fik lov at bo sammen, og b√łrnene fik endda mulighed for at g√• i en slags skole under streng overv√•gning i Blok 31. Det var en uh√łrt venlig gestus fra nazisterne, og Dita og hendes venner undrede sig. Hvad var form√•let med Blok 31? Da sandheden gik op for dem, stod det klart, at der ikke l√• venlighed til grund for familielejren.

Bibliotekaren fra Auschwitz beskriver Dita og hendes familie og venners kamp for overlevelse, og hvordan Dita igen og igen blev grebet af vrede over, at hendes barndom og ungdom på så grusom vis blev taget fra hende. Hun kæmpede med at holde fast i sin tro, for hvordan kunne der være en gud, når han lod så mange mennesker lide så meget?

“Hold nu op, Margit. Gud er i stand til at opdage, at du har syet en knap i en skjorte p√• sabbatten, og straffe dig, men han har ikke opdaget, at tusindvis af uskyldige mennesker bliver dr√¶bt og andre tusinder bliver holdt som fanger og behandlet v√¶rre end hunde. Tror du virkelig, at det er forbig√•et hans opm√¶rksomhed?”

N√•r man l√¶ser b√łger om Auschwitz og holocaust, kan man ikke undg√• at blive sl√•et af grusomheden, brutaliteten og manglen p√• medmenneskelighed. Denne bog er ingen undtagelse, og selvom den er sp√¶ndende og r√łrende, er den ikke lige s√• velskrevet som fx Tatov√łren fra Auschwitz. Der var en vis distance til Dita og flere andre personer bogen igennem, som gjorde, at jeg ikke f√łlte, jeg helt l√¶rte dem at kende. M√•ske var det fordi historien til trods for den historiske korrekthed ikke er en dokumentarisk fort√¶lling, men en fort√¶lling bygget p√• Ditas oplevelser fiktionaliseret af forfatteren. Bogen er dog bestemt anbefalelsesv√¶rdig, is√¶r hvis man interesserer sig for litteratur om holocaust.

Sidst i bogen er en oversigt over, hvad der skete med mange af de andre personer, der spiller en birolle i bogen, hvilket var rigtig fint, for jeg ville undervejs i læsningen gerne vide, hvad deres skæbne blev. Der er ingen tvivl om, at der ligger grundig research bag bogen, som desuden har en litteraturliste bagerst med kilder, hvor man kan læse mere om emnet.

Antonio Iturbe, Bibliotekaren fra Auschwitz, Hr. Ferdinand, 496 sider, oversat af Kirsten A. Nielsen, udkom 20. april 2021

Der er lukket for kommentarer.