// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Thomas Boberg: Forberedelse til livet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Digte

Thomas Boberg: Forberedelse til livet

Skrevet af den 22. juli 2021 – 05:26Ingen kommentarer

“… Og som den nye padde / jeg var / rejste jeg mig op for f√łrste gang i historien / og gav mig til at stavre tilbage / mod vandet. / Nogen kom bagfra / greb mig / og bar mig ind i landet / og placerede mig / et sted bag tremmer med udsigt til en v√¶g.” Thomas Boberg.

Hvis du har Thomas Bobergs forfatterskab til gode, s√• er du uendelig heldig. Han har velfortjent v√¶ret indstillet til Nordisk R√•ds Litteraturpris to gange. I √•r 2000 for rejsebogen “Americas”, og i 2006 for digtsamlingen “Livsstil”. I 2012 modtog han Det Danske Akademis Store Pris. I 2019 udkom den fremragende rejsebog “Africana”, som sanseligt beskriver det afrikanske kontinent. Hans v√¶rker bugner af vid, sanselighed og √łje for den helt s√¶rlige helhed, som mennesket og en livscyklus best√•r af. P√• b√•de godt og ondt.

Hans seneste v√¶rk “Forberedelse til livet” er noget s√• sk√łnt som en biografi i digtform, hvor Borberg g√łr status over et langt liv pr√¶get af rejser, k√¶rlighed, udl√¶ngsler og vold. Og den er ganske enkelt fremragende, og viser, hvor eminent poesien er til at udtrykke stemninger, f√łlelser og erindringsfragmenter. Vi bev√¶ger os fra barnets naive og √•bne blik p√• verden frem mod det voksne, erfarne og mere forh√¶rdede syn p√• verden – barnets uskyld spejles gennem det voksne digterjegs r√¶sonnementer, tolkninger, erindringer og oplevelser:

“Hver eftermiddag var jeg nede hos Ulrik. / Indimellem glemte jeg / at jeg legede noget som jeg kun foregav at tro p√•. / At jeg involverede Ulrik i en skinleg. / Senere h√łrte jeg gennem d√łren stedfaren t√¶ske Ulriks mor. / Hun havde langt r√łdt h√•r. / En dag vendte Ulrik tilbage og smadrede sin stedfar. Ulrik selv r√łg ind for vold.”

Raffineret spaltes minderne, og fragmenterne tegner tydelige historier af det et liv er gjort af: tanker, refleksioner, modgang, medgang, ridser, nederlag og lykkestunder. Barndommen, der – alt for hurtigt – bliver overtaget af de voksne erfaringer:

“N√•r man er barn / har man adgang til √łjnene / under sengen. / Man kravler derind / og kan aldrig mere sove.”

Det voksne digterjegs erfaringer, der l√¶gger sig om barnets erindringer er uendeligt smukt og rammer lige i hjertekulen med sin form. Fortiden, der hives hele vejen ind i nutiden, og nutiden, der spejles i fortiden. Et forunderligt cyklisk forl√łb, der dog hele tiden peger fremad mod en slutning – nemlig d√łden. Men samtidig st√•r universets mangfoldighed og k√¶rligheden vidunderligt st√¶rkt, og indgyder h√•b, og p√• mange m√•der s√¶tter ord p√• meningen med livet:

“Jeg v√•gner p√• en b√¶nk i det 21. √•rhundrede. Alt hvad vi kender er v√¶k. Fra dette ene punkt rejser vi alle steder. Rygmarvens elektriske flod af violet. K√¶rlighed i alt. Universet ser sig selv gennem dit blik.”

√Öh, hvor er det dog smukt.

Thomas Boberg: Forberedelse til livet, Gyldendal, 102 sider, udgivet den 4. marts 2021.

Der er lukket for kommentarer.