// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Louise Penny: Det smukke mysterium
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Louise Penny: Det smukke mysterium

Skrevet af den 12. maj 2021 – 05:37Ingen kommentarer

Har du nogensinde tænkt over, hvad det vil kræve at blive munk? Ville du kunne skille dig af med alt, hvad du ejer, og flytte i kloster – afsondret fra verden og fuldstændig dedikeret til Gud? I Louise Pennys nyeste bog i Three Pines-serien må kriminalkommissær Armand Gamache og vicekriminalkommissær Jean-Guy Beauvoir tage ud til et afsidesliggende kloster, hvis prior og korleder Frère Mathieu er blevet slået ihjel. Der bor kun tolv fromme munke i klostret, og ingen andre har adgang, så morderen må skulle findes blandt disse hellige mænd.

Gamache og Beauvoir ankommer til det lille kloster Saint-Gilbert-Entré-les-Loups, hvor munkene har viet deres liv til fred og bøn. De bruger deres tid på at holde høns, dyrke frugt og grønt, fremstille chokolade og selvfølgelig tilbede Gud. Men munkene adskiller sig fra andre munke med deres smukke sang, som de er blevet verdensberømte for, da dens virkning er så ekstraordinær, at den også er kendt som Det smukke mysterium.

Med kun 11 mistænkte burde sagen være enkel at løse for Gamache og Beauvoir, men det er svært at gennemskue, hvilket motiv nogen af dem skulle have haft, og samtidig påvirkes Gamache og Beauvoir begge psykisk af opholdet i klostret. Beauvoir har stadig hemmeligheder for Gamache, men disse kan ikke holdes skjult meget længere. Det gør bestemt ikke tingene nemmere, da Gamaches chef, den udspekulerede kriminalinspektør Francoeur, uventet dukker op i klostret for at hjælpe med opklaringsarbejdet, for Gamache er sikker på, at Francoeurs hensigt ikke er at hjælpe, snarere tværtimod.

For at gøre forvirringen total dukker dominikanermunken Frère Sébastian op ud af det blå og påstår, at paven i Rom har sendt ham til klosteret for at hjælpe, men det er tydeligt, at det blot er en dækhistorie. Hvorfor er han kommet, og kan det hænge sammen med morderens motiv til at slå Frére Mathieu ihjel?

Jeg var desværre ikke så imponeret over denne bog. Jeg må konstatere, at jeg synes Armand Gamache-bøgerne fungerer bedst, når de foregår i den lille by Three Pines med alle de skæve og underholdende karakter, der bor der. Denne bog var for mig noget langtrukken og plottet ikke særlig interessant. Den er vist i højere grad skrevet for at få skred i historien om forholdet mellem Gamache og Beauvoir, og den del er da også interessant, for det slår gnister og ender med store konsekvenser for dem begge. Dog synes jeg, at Beauvoirs udvikling virker noget forceret og usandsynlig. For at forstå denne underliggende historie er det desuden nødvendigt, at man har læst de to foregående bøger i serien, da der henvises meget til begivenheder i disse. Jeg håber, at vi i næste bog er tilbage i den hyggelige Three Pines med Clara, Ruth og alle de andre venner.

Du kan læse vores anmeldelser af de andre bøger i serien her.

Louise Penny, Det smukke mysterium, Hr. Ferdinand, 480 sider, oversat af Helena Fjelstrup Brennum, januar 2021

Der er lukket for kommentarer.