// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Louise Penny: Det smukke mysterium
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Louise Penny: Det smukke mysterium

Skrevet af den 12. maj 2021 – 05:37Ingen kommentarer

Har du nogensinde t√¶nkt over, hvad det vil kr√¶ve at blive munk? Ville du kunne skille dig af med alt, hvad du ejer, og flytte i kloster ‚Äď afsondret fra verden og fuldst√¶ndig dedikeret til Gud? I Louise Pennys nyeste bog i Three Pines-serien m√• kriminalkommiss√¶r Armand Gamache og vicekriminalkommiss√¶r Jean-Guy Beauvoir tage ud til et afsidesliggende kloster, hvis prior og korleder Fr√®re Mathieu er blevet sl√•et ihjel. Der bor kun tolv fromme munke i klostret, og ingen andre har adgang, s√• morderen m√• skulle findes blandt disse hellige m√¶nd.

Gamache og Beauvoir ankommer til det lille kloster Saint-Gilbert-Entr√©-les-Loups, hvor munkene har viet deres liv til fred og b√łn. De bruger deres tid p√• at holde h√łns, dyrke frugt og gr√łnt, fremstille chokolade og selvf√łlgelig tilbede Gud. Men munkene adskiller sig fra andre munke med deres smukke sang, som de er blevet verdensber√łmte for, da dens virkning er s√• ekstraordin√¶r, at den ogs√• er kendt som Det smukke mysterium.

Med kun 11 mist√¶nkte burde sagen v√¶re enkel at l√łse for Gamache og Beauvoir, men det er sv√¶rt at gennemskue, hvilket motiv nogen af dem skulle have haft, og samtidig p√•virkes Gamache og Beauvoir begge psykisk af opholdet i klostret. Beauvoir har stadig hemmeligheder for Gamache, men disse kan ikke holdes skjult meget l√¶ngere. Det g√łr bestemt ikke tingene nemmere, da Gamaches chef, den udspekulerede kriminalinspekt√łr Francoeur, uventet dukker op i klostret for at hj√¶lpe med opklaringsarbejdet, for Gamache er sikker p√•, at Francoeurs hensigt ikke er at hj√¶lpe, snarere tv√¶rtimod.

For at g√łre forvirringen total dukker dominikanermunken Fr√®re S√©bastian op ud af det bl√• og p√•st√•r, at paven i Rom har sendt ham til klosteret for at hj√¶lpe, men det er tydeligt, at det blot er en d√¶khistorie. Hvorfor er han kommet, og kan det h√¶nge sammen med morderens motiv til at sl√• Fr√©re Mathieu ihjel?

Jeg var desv√¶rre ikke s√• imponeret over denne bog. Jeg m√• konstatere, at jeg synes Armand Gamache-b√łgerne fungerer bedst, n√•r de foreg√•r i den lille by Three Pines med alle de sk√¶ve og underholdende karakter, der bor der. Denne bog var for mig noget langtrukken og plottet ikke s√¶rlig interessant. Den er vist i h√łjere grad skrevet for at f√• skred i historien om forholdet mellem Gamache og Beauvoir, og den del er da ogs√• interessant, for det sl√•r gnister og ender med store konsekvenser for dem begge. Dog synes jeg, at Beauvoirs udvikling virker noget forceret og usandsynlig. For at forst√• denne underliggende historie er det desuden n√łdvendigt, at man har l√¶st de to foreg√•ende b√łger i serien, da der henvises meget til begivenheder i disse. Jeg h√•ber, at vi i n√¶ste bog er tilbage i den hyggelige Three Pines med Clara, Ruth og alle de andre venner.

Du kan l√¶se vores anmeldelser af de andre b√łger i serien her.

Louise Penny, Det smukke mysterium, Hr. Ferdinand, 480 sider, oversat af Helena Fjelstrup Brennum, januar 2021

Der er lukket for kommentarer.