// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Marie Brixtofte: Bolsjefilosofi og andre leveråd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Selvhjælp

Marie Brixtofte: Bolsjefilosofi og andre leveråd

Skrevet af den 20. maj 2021 – 04:34Ingen kommentarer

Jeg har altid haft en vis skepsis overfor selvhjælpsbøger. Derfor har jeg gået lidt i ring om psykologen Marie Brixtoftes seneste bog “Bolsjefilosofi og andre leveråd”. My mistake!

Marie Brixtoftes udgivelse er en sjældent set fin, begavet og samtidig letlæst bog om, hvordan man kan lære at tackle livets mange udfordringer som f.eks. sorg, ensomhed, skam, lavt selvværd og uhensigtsmæssige mønstre. Nænsomt og professionelt bliver læseren indført i de mange psykologiske områder og følelsesmæssige tilstande, som vi højst sandsynligt kommer i kontakt med i løbet af vores liv.

Generøst deler Marie Brixtofte, der er datter af den afdøde politiker Peter Brixtofte, ud af sine egne livserfaringer og hendes virke som psykolog. Det er sjældent, at jeg har læst en bog, der viser sin læser så stor omsorg med gode råd, modeller og og begreber. Selvom trækker værket på Brixtoftes egen komplekse barndom, tager det altid udgangspunkt i psykologiens komplekse teorier og begreber. Det er både modigt og ærligt, og læseren føler sig aldrig talt ned til eller distanceret. Derimod sætter bogen lynhurtigt gang i overvejelser, som vi alle burde gøre os ind imellem; de livsvilkår vi er blevet budt, dem vi byder os selv, og dem vi byder andre. Det går lige i hjertet.

Hele vejen igennem balancerer bogen meget fint mellem Brixtoftes egne erfaringer og klog faglig forankring, der giver os konkrete forslag til, hvordan vi komme videre. Hele tiden i en tone og med eksempler, der gør, at man kan nikke genkendende til det, hun skriver og dermed giver hun folk en forståelse af, hvorfor de reagerer, som de gør. For eksempel har jeg altid haft svært ved at kende forskel på selvværd og selvtillid. Nu forstår jeg begreberne til fulde. Samtidig var jeg meget optaget af hendes forklaring af 80/20 reglen, som kan bruges af perfektionister til at sænke deres nogen gange urealistiske høje barrer.

Brixtoftes konteksttualisering af livets udfordringer og kriser gør, at de kommer til at fremstå almenmenneskelige. Derfor næsten ophæver bogen den ensomhed og skam, som visse begivenheder eller følelser kan medføre. Men der bydes aldrig på endeligegyldige løsninger, men derimod sættes der ord på følelser og hverdagsproblemer gøres håndterbare. Derfor kan bogen også noget meget, meget vigtigt. Den kan fjerne tabuer. Både i forhold til “forkerte” følelser, men også i forhold til at gå til psykolog og psykiater.

Bolsjefilosofi henviser til en metode, hvor man klipper et stykke af bolsjestangen, og lærer at være i nuet. Det er Marie Brixtofte i den grad i dette relativt korte værk, der på imponerende vis dækker et stort psykologisk område. Knivskarpt kuraterede eksistentielle nedslag, der aldrig bliver uvedkommende. Det er tydeligt, at Brixtofte har gået efter et 100 procents resultat, som vi alle kan lære af.

Man kan næsten kalde “Bolsjefilosofi” en håndbog i livets stor spørgsmål. Et overskueligt, klogt og varmt værk, man kan ty til, når livet driller. Og hvem har ikke brug for det?

Marie Brixtofte: Bolsjefilosofi og andre leveråd, Gyldendal, 231 sider, udgivet den 18. september 2020.

Der er lukket for kommentarer.