// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Henningsen: Stavnbåndet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Historie

Peter Henningsen: Stavnbåndet

Skrevet af den 10. december 2020 – 07:55Ingen kommentarer

En af mine erindringer fra skoletiden var fejringen af 200-året for stavnsbåndets ophævelse. Det var i 1988, så jeg har været 12 år gammel. Ikke detaljer står skarpt i erindringen, men vi klædte os ud som bønder i 1700-tallet og lærte en masse om hvor hårdt det var at være bonde dengang. Og så var det noget med, at det var særlig dansk at kongen sådan havde ophævet stavnsbåndet helt af egen drift, i modsætning til i udlandet hvor man kappede hovedet af kongen ca. samtidig.

Ophævelsen af stavnsbåndet har lidt mytisk status i den danske historieforståelse. Der skete en stribe landboreformer i slutningen af 1700-tallet, men stavnsbåndet er stået tilbage som det mest symbolske af dem. Det er for lægmænd svært at skelne reformerne fra hinanden, og jeg tror vi er mange, der aldrig rigtig har reflekteret over den dybere sammenhæng mellem stavnsbånd, værnepligt, landboreformer og danske bønders levevilkår.

Netop derfor er det heldigt, at Peter Henningsen nu giver os 100 siders fortættet viden og perspektivering om stavnsbåndet, landbolivet i 1700-tallet, landmilitsen og lidt om hvordan vores syn på reformerne og løsningen af stavnsbåndet har ændret sig gennem tiden. Det giver rig mulighed for at blive klogere på samfundet i perioden, hvad stavnsbåndet egentlig betød – og hvorfor løsningen af det måske betød mindre end man lige skulle tro.

Stavnsbåndet var nemlig mere end livegenskab, træhest og bondeplageri. Det var også et middel til at opretholde en landmilits, som det naturligvis kun var bønderne, der skulle tjene i. På den måde var det ikke kun et spørgsmål om at skaffe billig arbejdskraft til godsejerne, men også et spørgsmål om at skaffe kanonføde til kongens hær. Og når kronprins Frederik på sin sindssyge fars vegne afskaffede det, var det ikke kun af et godt hjerte, men også fordi systemet ikke kunne levere kvalificerede soldater til Danmarks forsvar.

Alt det og meget mere kan man læse om i Peter Henningsens veloplagte lille bog om stavnsbåndet. Den fortæller en vigtig historie om overgangen fra feudalsamfund og enevælde til etableringen af bondestanden som det sande Danmark i 1800-tallets bevidsthed. Godt fortalt, interessant emne – absolut værd at læse.

Bogblogger har tidligere anmeldt Dengang vi var bønder af Peter Henningsen

Stavnsbåndet er niogtredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Peter Henningsen: Stavnsbåndet. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 10. december 2020

Der er lukket for kommentarer.