// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Park Yung Rang aka Joan Rang Christensen: Omkring Floden Han
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Debutant, Digte

Park Yung Rang aka Joan Rang Christensen: Omkring Floden Han

Skrevet af den 10. november 2020 – 06:50Ingen kommentarer

“Jeg har ingen begyndelse./ Alle andre har en historie, / der starter lang tid før dem, / og de ved at den fortsætter. / Bagud. ”

“Omkring Floden Han” er en af årets stærkeste og mest vedkommende digtsamlinger. Forfatteren og dramatikeren Park Yung Rang aka Joan Rang Christensen, skildrer eminent den smertelige konflikt, man oplever som adopteret. Om ikke at kende sine rødder, om at ikke at have en historie, ikke at have en begyndelse. I en blanding af blændende poesi, historiske nedslag og prosa beskrives adoptivbarnets rodløshed på en bagtæppe af krig, racisme og kapitalisme.

Som almindeligt menneske spørger man sig selv om, hvordan de godt 200.000 børn, der blev bortadopteret fra Korea fra 1950erne-1970erne, oplever at være adopteret til Vesten. Og for de koreanske børn, som nu må være voksne, må spørgsmålet være endnu mere påtrængende. Det giver denne fremragende digtsamling et nuanceret og velskrevet bud på.

Oprindeligt startede adaptationen af koreanske børn til Vesten som et resultat af Koreakrigens mange forældreløse børn. Siden blev adoptionssystemet til ren og skær forretning og 200.000 børn blev i den periode bortadopteret fra Korea.

Joan Rang Christensen, som er forfatterens danske navn, er selv adopteret fra Korea, og i digtsamlingen følger vi hendes rejse til Korea for at finde sine rødder. Digtsamlingen er altså historien om historien, og denne metakonstruktion er et genialt fortællegreb. De lyriske træk blandes med historie, storpolitik og myter, som både accentuerer, nuancerer og perspektiverer subjektet; mennesket, der rives op med rødder.

Værket er inddelt i fire afsnit: ‘Krigen’, ‘Laksen svømmer op mod strømmen til sit fødested’, ‘Af ris er du kommet’ og ‘Park Yung Rang’. Det giver et fint overblik over digtsamlingens forskellige tematikker, der alle varier i form og indhold. Krigen er et centralt tema, fordi det er Koreakrigen, der danner grundlag for adoptionerne: “Når jeg taler om adoption, taler jeg om krig.” Og: “En krig. / Udsprunget af en krig. / Forvandlet til krig. / Genopstået / Af krig.” Samtidig skildrer forfatteren også den indre krig, som følelsen af være splittet mellem to kulturer giver.

I afsnittet “Af ris er du kommet”, spilles der raffineret på det kristne begravelsesritual “af jord er du kommet”. Her fokuseres der især på racisme og følelsen af at være “gul i en hvid verden”. Det gøres så fremragende, at man som hvid dybt i sit hjerte kommer til at føle, hvad det vil sige at være gul. Og pludselig forstår man, hvor dybt racismen ligger i os. Afsnittet “Park Yung Rang”, der bærer forfatterens koreanske navn, skildrer især de politiske forhold, som var årsagen til mange adoptioner. Stormagterne Rusland og USA tillægges en stor del af skylden for, at Korea blev delt i to, hvilket førte til Sydkoreas bortadoptioner af deres egne børn.

Det er simpelthen en fremragende øjenvidneberetning, der løftes op til et stykke verdenspolitisk historie, og synliggør de enorme konsekvenser, adoptionerne havde for de tusindvis af børn. Man bliver både klogere og smerteligt bevidst om den historiske skamplet, som det koreanske adoptionssystem endte med at blive. Og på den uendelige splittelse, som adopterede oplever i deres tilværelse. Læs, læs, læs!

Park Yung Rang. Omkring floden Han, Rebel With a Cause, 148 sider, udkom 1. juni 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.