// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sanne Gram Fadel: Salon Bagdad – sådan er livet, habibti. Portrætter af kvindeliv i Irak
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Journalistik

Sanne Gram Fadel: Salon Bagdad – sådan er livet, habibti. Portrætter af kvindeliv i Irak

Skrevet af den 30. december 2020 – 06:42Ingen kommentarer

“Da jeg i begyndelsen af 2018 første gang trådte ind i skønhedssalonen i Bagdad, blev jeg mødt af en overvældende åbenhed. Kvinderne i salonen havde stor lyst til at fortælle og delte detaljer om deres liv med mig. Alle ønskede at lukke mig ind i deres verden og bidrage til at sætte fokus på de irakiske kvinders levevilkår.”

Sådan skriver den tidligere mellemøstkorrespondent på Jyllands Posten, Sanne Gram Fadel i bogens efterord, hvor hun fortæller om tilblivelsen af dette lille mesterværk. Et værk, der tegner et medrivende og fascinerende portræt af kvindeliv i det moderne Irak. Et forstemmende liv, der er stærkt præget kvindeundertrykkelse.

I 1998 fik Gram Fadel adgang til den, nu lukkede, eksklusive Salon Bagdad via en af salonens ansatte, den kristne og islam-kritiske negledame Denise. I Irak er en skønhedssalon et frirum for velstående kvinder, hvor der kan tales frit om krævende mænd, besværlige svigerfamilier, politik og sladder. Med andre ord, det perfekte sted at føre en privat og intim samtale.

Levende formidler Gram Fadel disse kvinders gruopvækkende historier, der løfter sløret for, hvordan det er at være kvinde i et land, der stort set altid har været præget af terror, vold og krig, og ikke mindst en tradition for, at det altid er mændene, der fastlægger rammerne. Fadel viser, at selvom flere af kvinderne forsøger at forme deres egen skæbne, så kommer både landets kultur og kønsopfattelse på tværs sammen med den omskiftelige politiske ledelse og ikke mindst det stærkt problematiske kvindesyn.

De triste kvindeskæbner reflekteres i prismen af Iraks voldelige og urolige historie, og øjenvidneberetningerne bliver en hjerteskærende konsekvens af politik, regimeskift, stramme normer og et patriarkat, der på mange måder synes at have spillet fallit.

Selvom kvinder kommer fra forskellige sociale lag er deres fortællinger skræmmende ens – tvangsægteskaber, psykisk og fysisk vold og undertrykkelse. Som for eksempel Sauwar, der bare er 14 år, da hendes forældre gifter hende med en mand, der både plager og prygler hende. Hun giver sine forældre et ultimatum – enten tillader de, at hun bliver skilt eller også tager hun livet af sig.

Vi hører også om flerkoneri, som er generelt accepteret, og den fornedrende effekt det har på kvindernes psyke at skulle dele deres mand med en anden kvinde. Nogle bliver ganske enkelt følelsesløse, men andre pludselig ikke kan holde det ud. Bogens vigtigste kilde er Denise, der som kristen protesterer mod flerkoneri og mod at man skal bøje sig for et religiøst dikteret krav om at bære et bestemt klædningsstykke, tørklædet. Fortællingen om, hvordan hun forsøger at opgive at bære tørklædet er gribende.

Det er også Denise, der formulerer bogens undertitel; “sådan er livet, habibti“, som betyder “sådan er livet, min skat.”

Salon Bagdad er grufuld at læse. Der er ikke meget håb for kvinderne i Irak. Alligevel er bogen letlæst, fordi den er så bragende godt formidlet. En lille kulturel og kvindehistorisk genistreg, som alle bør læse. Man bliver grufuldt klogere både kvinderne og Iraks historie. Men det kræver en pakke Kleenex eller to.

Sanne Gram Fadel: Salon Bagdad – Sådan er livet, habibti. Portrætter af kvindeliv i Irak, Gyldendal, 261 sider, udgivet den 18. september 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.