// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Rikke Raben, Anne Prytz Schaldemose og Peter Høeg: Unity of knowledge – Scrapbook from the Niels Bohr Institute
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Fotodokumentar, Videnskab

Rikke Raben, Anne Prytz Schaldemose og Peter Høeg: Unity of knowledge – Scrapbook from the Niels Bohr Institute

Skrevet af den 6. august 2020 – 06:29Ingen kommentarer

Jeg har altid været dybt fascineret af videnskabens helt store tænkere. Derfor var min glæde stor, da jeg modtog nærværende festskrift, der udgives i anledningen af, at Niels Bohr Instituttet fylder 100 år næste år.

Niels Bohr Instituttet (oprindeligt Københavns Universitets Institut for Teoretisk Fysik) blev grundlagt af Niels Bohr i 1920. I 1920’erne og 1930’erne spillede instituttet en helt central rolle i udviklingen af atomfysik og kvantefysik. Fysikere fra hele verden besøgte instituttet for at diskutere nye teorier med Bohr, der som bekendt bidrog afgørende til forståelsen af atomets struktur – også kendt som Bohrs Atommodel. Instituttet har fostret adskillige nobelpristagere. Niels Bohr selv modtog Nobelprisen i 1922.

Som titlen antyder, er bogen udformet som en smuk scrapbog, der raffineret blander historiske fotos med nye fotografier og enkelte velvalgte citater. Sammen bærer de fortællingen om dette unikke sted, hele vejen ind vores hjerter. Og hvis du nu instinktivt tænker “åh nej, ikke endnu en forvirrende og rodet afsenderorienteret scrapbog”, så lad endelig være med det. Formen er virkelig velvalgt, tangerende til det geniale.

Den ordløse kommunikation udfordrer nemlig læseren samtidig med, at den giver os en sjælden sanselig forståelse af videnskaben som disciplin. Men ikke mindst viser den, at videnskab og læring er tidløs. At videnskaben, hvad enten det var for 100 år siden eller nu, er det, der skal bringe mennesket fremad. Langt inde i værket møder man et essay om instituttet begået af forfatteren Peter Høeg. Det kan man læse, hvis man lyster, men billederne taler for sig selv.

Det er billedhuggeren og kunstneren Rikke Raben, der har udvalgt de gamle sort/hvid fotografier med sikker hånd. Hun har i årtier haft sin gang på instituttet, og har inviteret fotografen Anne Prytz Schaldemose, som har taget bogens nye farvefotografier, indenfor. Sammen har de to fanget legen, glæden og passionen og ikke mindst ønsket om forstå universet i sin helhed – fra atom til verden og naturen omkring os. Jeg tog mig selv i at sidde og smile stort, mens jeg læste, eller rettere oplevede dette pragtværk.

Med sin baggrund i skulpturportrætter har Raben raffineret fusioneret billeder fra før og nu i denne fantastiske ordløse fortælling. 100 års forskning, formler og fordybelse emmer ud af alle bogens billeder, der spiller virkelig godt op imod hinanden. Helt vidunderlige er billederne af tavlerne, hvor formler er skrevet med kridt – nogen gange visket ud og forkastet. Tavlerne og kridtstøvet som stadig er samlingspunkt – ligesom for 100 år siden, da Bohr selv førte kridtet. De smukke moderne billeder understreger, at videnskab stadig er noget, vi samles om. Heldigvis!

Bogen er et must have for alle, der interesserer sig bare det mindste for Niels Bohr Instituttet. Den er både forfriskende, inspirerende og elegant – og dybt begavet. Derudover er den er så smuk, at den bruges som en coffeetable book, som man gladeligt kan bladre i igen og igen. For hver gang bliver man behageligt klogere på Niels Bohr og Niels Bohr Instituttet. Hvilken glæde, hvilken fryd!

Rikke Raben, Anne Prytz Schaldemose & Peter Høeg: Unity of Knowledge – Scrapbook from the Niels Bohr Institut, Strandberg Publishing, 228 sider, udgivet 18. juni 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.