// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anders Morgenthaler & Marie Louise Tüxen: Kød og fred
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman, Satire

Anders Morgenthaler & Marie Louise Tüxen: Kød og fred

Skrevet af den 31. juli 2020 – 06:08Ingen kommentarer

En strikkeklub kaldet De Hårde Nåle bestående af en halvdement pensionist, en SOSU-assistent uden tænder og en langtidssygemeldt lægesekretær med en impotent mand i lycra – ja, så er stilen lagt. Hvis man så tager en kamp mod klimaforandringer og en nøgen konspirationsteoretiker med i regnestykket, så får man fundamentet til en historie, der kan udvikle sig i alle retninger med en humor, der kendetegner forfatterne på bedste vis.

Annemette havde i sit tidligere liv et hestestutteri med sin mand, Johnny, indtil den dag stormfloden ramte og skyllede det hele væk sammen med Annemettes tænder og deres ægteskab. Nu arbejder hun som SOSU-assistent, og Johnny sidder i fængsel for bedrageri. Hver uge mødes Annemette med sin strikkeklub De Hårde Nåle bestående af Annemette, pensionisten Vibse og hendes datter Jean, og da de en dag beslutter sig for at se Leonardo DiCaprios nye klimadokumentar, ændrer det for altid kvindernes syn på verden. Hvis ikke de gør noget aktivt nu, vil der ikke være en fremtid til deres børn, og de bliver enige om, at de må handle.

De Hårde Nåle lægger en plan. De må infiltrere kødindustrien som de nyudsprungne klimaaktivister, de er, og gå benhårdt efter de største syndere. Det bliver noget af en opgave for de tre. Især fordi Vibse ikke altid er ved sine fulde fem, når demensen tager hold i hende. En af Annemettes borgere, den 200 kilo tunge, 2 meter høje mand Thorkild, er sikker på, at verden snart går under, og han forsyner hende med våben til kampen. Nu er kvinderne klar til at gå i krig.

Det er noget af en surrealistisk oplevelse at læse ’Kød og fred’. Historien drøner derud af med 180 i timen og med den ene tossede situation efter den anden – den ene vildere end den anden. Der er nemlig ingen grænser for, hvad der kan ske, når en flok strikkende klimaaktivister går ind i kampen mod klimaforandringer, og Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen gør det altså godt. Jeg var bestemt underholdt hele vejen igennem.

Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen: Kød og fred, Forlaget Gyldendal, 292 sider, juni 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.