// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Alfred Bordado Sköld og Svend Brinkmann (red): Kampen om lykken
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Filosofi, Idehistorie

Alfred Bordado Sköld og Svend Brinkmann (red): Kampen om lykken

Skrevet af den 21. juli 2020 – 06:04Ingen kommentarer

I 1974 sang Gasolin om den fede, fede lykke til alle. ”Når pludselig barnet kommer/så bli’r himlen atter blå/så kommer lykke/fed fed lykke til alle/fed fed lykke til alle”. Og det at få børn forbinder langt de fleste med en lykketilstand, også selv om alle forældre ved, at det bestemt ikke er alt, der er lige lykkeligt ved forældreskabet. Men fokus er på lykken ved de skønne små nye, og også i en grad, så det længe har været tabuiseret at sige fra. At sige puha, det er dæleme besværligt, stressende og jeg magter det ikke, tag lige ungen væk fra mig, i hvert fald bare nogle timer.

Denne forpligtelse til at jage og fokusere på lykke er ifølge bogens to redaktører en af de måder vi i vores moderne verden tilgår fænomenet lykke. Lykke er blevet noget, vi kan kontrollere, og vi skal pinedød være lykkelige. For så er vi gode og produktive samfundsborgere. Og når du mod forventning ikke selv kan sørge for at skabe de rette omstændigheder for at blive lykkelig, ja så står lykkeindustrien klar til at hjælpe dig. Der er i overflod coaches, alskens blade og magasiner, kurser i selvrealisering, så det er bare at vælge og gå i gang med at finde din egen personlige lykke. Til andre tider har lykken været at have nok at spise og tag over hovedet.

’Kampen om lykken’ kommer bredt omkring i sin skildring af lykkens anatomi gennem tiderne. Alfred Bordado Sköld og Svend Brinkmann har som bogens redaktører udvalgt ni psykologer, filosoffer, teologer og litteratureksperter, der dykker ned i hvordan vi har søgt og forstået lykken. Ingen tvivl om, at jagten på lykken til alle tider har været en vigtig del af det at være menneske.

Bogens indlæg er meget forskellige, men de fleste er nok skrevet med universitetsstuderende som målgruppe. Det er akademisk stof, og meget af det er tungt. Det kan betale sig at skimme lidt rundt og jeg vil anbefale de to redaktørers indlæg. Sköld skriver engageret om hvorvidt man kan være lykkelig, når man er alene, og Brinkmann kaster sig over lykkebegrebets udvikling fra antikken med fokus på lykken som begrundet i det fælles bedste frem til nutidens langt mere individfokuserede opfattelse af lykke. Det gør han med nogle spændende nedslagspunkter, blandt andet den amerikanske uafhængighedserklæring og de vestlige samfunds industrialisering.

Alfred Bordado Sköld og Svend Brinkmann (red): Kampen om lykken. KLIM, 340 sider. Juni 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.