// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peer Kaae: Den dømte mand
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » True Crime

Peer Kaae: Den dømte mand

Skrevet af den 21. juni 2020 – 07:07Ingen kommentarer

Da Peer Kaae en dag blev kontaktet af tidligere politiinspektør Jørn Gravesen, blev det startskuddet på hans nye bog om Erik Solbakke og Danmarkshistoriens største drabssag. Erik Solbakke blev i 1989 dømt for at stå bag Hafnia-branden i 1973, hvor 35 mennesker mistede livet, drabet på den 15-årige Anette Thomsen i klitterne på Fanø i 1980 samt en række brande i Nordsjælland, hvor en 21-årig kvinde og en brandmand omkom.

Erik Solbakke var det, man på den tid kaldte “åndssvag”. Han var svagt begavet, og hans forældre havde svært ved at styre ham. Han havde det ikke nemt derhjemme med to forældre, som ikke lyttede, og som tyede til korporlig afstraffelse, når han i deres øjne havde gjort noget galt. Han boede derfor i perioder på forskellige institutioner for mentale udviklingshæmmede unge. Han kom lidt ved tilfældighedernes spil i politiets søgelys, da han var blevet set i nærheden af en togvogn, på det tidspunkt hvor den brød i brand. Efterforskeren Per Casper blev sat på sagen med at opklare de mange brande, der på det tidspunkt hærgede i Nordsjælland. Han var kendt for at være meget effektiv, og da han startede afhøringen af Erik Solbakke, begyndte denne at tilstå den ene forbrydelse efter den anden. Men var det fordi, at han havde begået forbrydelserne, eller fordi han for første gang i sit liv mødte et menneske, som behandlede ham venligt og lyttede opmærksomt til hans historier?

I bogen står flere pensionerede politifolk frem med deres tvivl om, hvorvidt Erik Solbakke rent faktisk stod bag de forbrydelser, som han blev dømt for. De sætter spørgsmålstegn ved Per Caspers afhøringer af Erik Solbakke og de tilståelser, han fik ud af ham. Flere af dem har selv talt med Erik Solbakke og mener, at han var ivrig efter at please politiet og ville have tilstået mordet i Finderup Lade, hvis blot det betød, at politiet ville tage ham med til nye afhøringer og dermed væk fra institutionen. En af politifolkene valgte sågar at trække sig fra sagen, fordi han ikke kunne stå inde for efterforskningen.

I bogen oprulles de forskellige sager, inden Kaae kigger på Erik Solbakkes liv og hans mulige involvering i sagerne. Der var ingen vidner eller tekniske beviser, der knyttede Erik Solbakke til sagerne – han blev dømt udelukkende på baggrund sine tilståelser. Men kunne man overhovedet stole på dem? Bogen rejser så mange spørgsmål om de mange løse ender, at man må spørge sig selv, om ikke politiet bør genoptage sagerne nu.

Peer Kaae er en gudsbenådet historiefortæller, og han gør det sagligt og interessant. Bogen er velstruktureret, og til trods for de mange personer og begivenheder formår Kaae at skabe et gennemskueligt overblik med en rød tråd hele vejen igennem. Bogen bygger på en omfattende og grundig research, aktindsigter i de gamle sager og Solbakkes journaler, interviews med vidner, familiemedlemmer og politifolk, og det hele bindes sammen til en spændende historie om Danmarks enten største justitsmord eller værste seriemorder. Var Erik Solbakke i virkeligheden en uskyldig stakkel, som blot prøvede at gøre sig interessant og indynde sig hos sin “ven” i politiet, eller var han Danmarkshistoriens værste seriemorder? Læs bogen, og døm selv.

Er du vild med true crime, kan du læse flere anmeldelser her.

Peer Kaae, Den dømte mand, Grønningen 1, 350 sider, april 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.