// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hédi Fried: Historien om Bodri
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Børnebog

Hédi Fried: Historien om Bodri

Skrevet af den 8. maj 2020 – 06:42Ingen kommentarer

Jeg anmelder aldrig børnebøger uden at teste dem sammen med mine børn. Selvfølgelig ikke. For det er jo først og fremmest børnenes oplevelse, der vidner om, hvorvidt det er en god børnebog eller ej. Men jeg har gjort en undtagelse denne gang.

Normalt griber jeg bare bøgerne, når de kommer, og spørger mine børn, om vi skal læse dem. Denne gang læste jeg den selv først. Og det er jeg glad for. For det er ikke en bog, jeg har lyst til at læse for mine børn på henholdsvis 3 og 6 år. Den er for barsk.

MEN! Det er en virkelig god børnebog, der, fortalt i øjenhøjde med børnene, lærer børnene om et hårdt kapitel i vores verdenshistorie. Og det er vigtigt. For som bogens afslutning så rigtigt siger: ”Vi er her, og vi fortæller om det, der er sket, til alle. Så det aldrig sker igen”. Men min personlige vurdering er, at man skal være ældre end 3 og 6 år, før man læser denne bog.

Bogen handler om en jødisk pige, der bor sammen med sin familie og sin hund Bodri. Hun leger med nabopigen, og de klatrer i træer og leger gemmeleg, som alle andre børn. Og hunden Bodri er altid ved hendes side.

Men pludselig er noget galt. En mand råber grimme ting i radioen, og hun kan mærke, at hendes forældre er bange og bekymrede. Og en dag må hun ikke lege med sin veninde mere. Hun må slet ikke komme ud og en dag kommer der nogle soldater og henter hende og hendes familie, og de bliver sat på et tog og kørt væk. Bodri må ikke komme med. Hun bliver adskilt fra sine forældre og placeret i en lejr, hvor hun fryser og er sulten og tørstig. Hver dag tænker hun på, om Bodri har det godt. Og så en dag, da krigen er slut, kommer hun tilbage til Bodri.

Bogen udkom den 27. januar der er international mindedag for Holocaust og andre folkedrab. Den er et vigtigt indspark i den nødvendige historiefortælling fra de få tilbageværende overlevende fra Holocaust.

Hédi Fried er holocaustoverlever og har viet sit liv til at fortælle om det svære. Hun er også forfatteren bag Spørgsmål jeg er blevet stillet om Holocaust.

Bogen er i god kvalitet med nogle smukke illustrationer, og jeg vil se frem til at læse den for mine børn, når de bliver en lille smule ældre.

Hédi Fried: Historien om Bodri, Forlaget Klim, oversat af Karen Lise Søndergaard Brandt, illustrationer af Stina Wirsén, januar 2020, 30 sider.